Wykonanie
Okres późnojesienny to czas, kiedy
dynie są wszędzie :) A że od kilku lat pałam do nich miłością odwzajemnioną, to zapach przetwarzanej
dynii wypełnia moją kuchnię bardzo czesto... Paszteciki z
dynii mają swój "rodowód" w Harrym Potterze, znacie? :) Przepis pożyczyłam stąd ...

Składniki:400g
mąki pszennej50g
drożdży150ml ciepłego
mleka2 łyżki miękkiego
masła1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli500g obranej dyni2
cebule2
marchewki1 łyżeczka
pieprzu1,5 łyżeczki
soli2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego3
jajka
Sposób przygotowania:Przygotuj farsz:
dynię pokrój w kostkę i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Cebulkę posiekaj i zeszklij na patelni.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Dynię zmiksuj, dodaj warzywa, 1
jajko i
przyprawy. Wymieszaj.Przygotuj ciasto. Do miseczki wkrusz
drożdże, dodaj
cukier i zalej ciepłym
mlekiem. Odczekaj ok. 15 minut, by
drożdże zaczęły pracować.Do dużej miski wsyp
mąkę, dodaj
sól, 1
jajko,
masło i spienione
drożdże. Wyrób na gładkie elastyczne ciasto, które odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Po upływie tego czasu rozwałkuj je na długi i wąski placek. Wzdłuż placka wyłóż farsz, zawiń i potnij na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj roztrzepanym
jajkiem i piecz 15-20 minut w 180 st.