ßßß
Składniki: (12 bułeczek)450g mąki pszennej250 ml mlekaopakowanie drożdży instant2 jajka50 g cukruszczypta soli50 g masła200 g mieszanki keksowej2 łyżki przypraw korzennych (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir)110g mąki pszennej80g wody35g oleju1/2 szkl. wody8 łyżek cukru
Sposób przygotowania:Mleko podgrzej. W misce wymieszaj 450g mąki, szczyptę soli i pokrojone w małe kawałeczki zimne masło. Dodaj drożdże i przyprawy oraz 50g cukru. Dodaj ciepłe mleko, jajka i dokładnie wymieszaj. Zagniataj 10 minut, a następnie przykryj i odstaw w ciepłe miesjce na godzinę.Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Wysyp na nie mieszankę keksową i zagnieć tak, aby owoce równomiernie były rozłożone w cieście. Podziel je na 12 bułeczek i uformuj kulki.Powstałe bułeczki ułóż na wysypanej mąką blaszce, przykryj ściereczkę i odsatw jeszcze na 30 minut.Na wyrośnięte bułki przed samym pieczeniem wyciśnij pastę otrzymaną z 100g mąki, 35g oleju i 80g wody (najlepiej przełóż ją do woreczka, odetnij czubek i wyciskaj jak z rękawa cukierniczego). Z pasty formuj krzyż.Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 15 minut. W ty czasie przygotuj syrop z 1/2 szkl. wody i 8 łyżek cukru - składniki wymieszaj i zagotuj.Gorące bułeczki posmaruj syropem i odstaw do wystygnięcia - chyba, że nie możesz sie oprzeć :)