Wykonanie
Bułeczki wypiekane w Wielki Piątek mające przynieść pomyślność na cały następny rok. W Anglii są tak lubiane, że wypiekane są przez cały rok. Są lekko słodkie, dość sycące, z
bakaliami, pachnące
przyprawami korzennymi.Ja upiekłam je według tego przepisu pierwszy raz na tegoroczną Wielkanoc. Najsmaczniejsze były ciepłe ;)
Moze przetestujecie w weekend? :)

Składniki: (12 bułeczek)450g
mąki pszennej250 ml
mlekaopakowanie
drożdży instant2
jajka50 g
cukruszczypta
soli50 g
masła200 g mieszanki keksowej2 łyżki przypraw korzennych (
cynamon,
gałka muszkatołowa,
imbir)110g
mąki pszennej80g
wody35g
oleju1/2 szkl.
wody8 łyżek
cukru
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzej. W misce wymieszaj 450g
mąki, szczyptę
soli i pokrojone w małe kawałeczki zimne
masło. Dodaj
drożdże i
przyprawy oraz 50g
cukru. Dodaj ciepłe
mleko,
jajka i dokładnie wymieszaj. Zagniataj 10 minut, a następnie przykryj i odstaw w ciepłe miesjce na godzinę.Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Wysyp na nie mieszankę keksową i zagnieć tak, aby
owoce równomiernie były rozłożone w cieście. Podziel je na 12 bułeczek i uformuj kulki.Powstałe bułeczki ułóż na wysypanej
mąką blaszce, przykryj ściereczkę i odsatw jeszcze na 30 minut.Na wyrośnięte
bułki przed samym pieczeniem wyciśnij pastę otrzymaną z 100g
mąki, 35g
oleju i 80g
wody (najlepiej przełóż ją do woreczka, odetnij czubek i wyciskaj jak z rękawa cukierniczego). Z pasty formuj krzyż.Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 15 minut. W ty czasie przygotuj
syrop z 1/2 szkl.
wody i 8 łyżek
cukru - składniki wymieszaj i zagotuj.Gorące bułeczki posmaruj
syropem i odstaw do wystygnięcia - chyba, że nie możesz sie oprzeć :)