ßßß Cookit - przepis na Chleb na drożdżach z pestkami dyni

Chleb na drożdżach z pestkami dyni

nazwa

Wykonanie

Urlop, jak ja lubię mieć urlop. Kilka dni wystarczy, abym naładowała baterie i zupełnie inaczej się czuła. Odpoczęła, zrelaksowała się i oczyściła myśli. No i mam na wszystko czas, na pyszne śniadanie razem z rodzinką, na spacery, na moje ulubione jeżdżenie na rowerze, na gotowanie, na pieczenie, na wspólne spędzanie czasu i rozmowy. No i upiekłam wspaniały chlebuś, wyszedł mi po prostu pyszny. Chleb na drożdżach z pestkami dyni. Skusicie się na kromeczkę ?
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1000 g mąki pszennej typ 750
- 200 g mąki żytniej chlebowej
- 800 ml lekko ciepłej wody
- 4 łyżeczki suszonych drożdży (lub 40 g świeżych)
- 4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 100 g słonecznika
- 100 g siemienia lnianego
- 100 g prażonych pestek dyni
Wykonanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól, cukier, drożdże (jeżeli dodajecie świeże to rozpuście je w
wodzie). Wsypujemy słonecznik, siemię lniane i pestki dyni, dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto.
Nie musimy je długo wyrabiać, wystarczy chwila, aby się składniki ze sobą dobrze połączyły.
Następnie przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie
ponownie je wyrabiamy i zostawiamy jeszcze na godzinę. Potrzebujemy dwie blaszki keksówki - ja mam
40 cm i 35, smarujemy je olejem i wykładamy ciasto, po prostu jak wysmarujemy blaszki olejem to nasmarujmy
dłonie olejem i podzielmy ciasto na dwie części i zróbmy rulon i przełóżmy je do blaszek. Piekarnik nagrzewamy
do 200 stopni, grzanie góra dół i pieczemy chlebki przez godzinę i 10 minut. Następnie wyciągamy z blaszek i studzimy je na kratce.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/05/chleb-na-drozdzach-z-pestkami-dyni.html