Wykonanie

Urlop, jak ja lubię
mieć urlop. Kilka dni wystarczy, abym naładowała baterie i zupełnie inaczej się czuła. Odpoczęła, zrelaksowała się i oczyściła myśli. No i mam na wszystko czas, na pyszne śniadanie razem z rodzinką, na spacery, na moje ulubione jeżdżenie na rowerze, na gotowanie, na pieczenie, na wspólne spędzanie czasu i rozmowy. No i upiekłam wspaniały chlebuś, wyszedł mi po prostu pyszny.
Chleb na drożdżach z
pestkami dyni. Skusicie się na kromeczkę ?Zapraszam :-)Składniki:- 1000 g
mąki pszennej typ 750- 200 g
mąki żytniej chlebowej- 800 ml lekko ciepłej
wody- 4 łyżeczki
suszonych drożdży (lub 40 g świeżych)- 4 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
cukru- 100 g
słonecznika- 100 g
siemienia lnianego- 100 g prażonych pestek dyniWykonanie:Do miski wsypujemy obie
mąki, dodajemy
sól,
cukier,
drożdże (jeżeli dodajecie świeże to rozpuście je wwodzie). Wsypujemy
słonecznik,
siemię lniane i
pestki dyni, dolewamy ciepłą
wodę i wyrabiamy ciasto.Nie musimy je długo wyrabiać, wystarczy chwila, aby się składniki ze sobą dobrze połączyły.Następnie przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnieponownie je wyrabiamy i zostawiamy jeszcze na godzinę. Potrzebujemy dwie blaszki keksówki - ja mam40 cm i 35, smarujemy je
olejem i wykładamy ciasto, po prostu jak wysmarujemy blaszki
olejem to nasmarujmydłonie
olejem i podzielmy ciasto na dwie części i zróbmy rulon i przełóżmy je do blaszek. Piekarnik nagrzewamydo 200 stopni, grzanie góra dół i pieczemy
chlebki przez godzinę i 10 minut. Następnie wyciągamy z blaszek i studzimy je na kratce.
