ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarnisty chleb na zakwasie żytnim

Pełnoziarnisty chleb na zakwasie żytnim

nazwa

Wykonanie

Chleb ten upiekłam po raz kolejny, lecz nigdy nie udało mi się go sfotografować. Chleb jest pyszny, lekko gliniasty ( zasługa zakwasu żytniego). Dziś klasycznie z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego, następnym razem trochę poeksperymentuje z dodatkami. W kolejnym poście napiszę jak przygotować zakwas żytni. A tymczasem zapraszam na pyszne domowe pieczywo:)
Składniki ( na jedną standardową keksówkę):
150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki żytniej
1-1,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
350 ml wody
pół szklanki siemienia lnianego, pestek dyni i słonecznika
Zakwas wymieszać z cukrem i zostawić na kilka minut. Dodać mąki, sól, wodę i mieszać energicznie, najlepiej drewniana łyżką. Gdy ciasto jest jednolite dodać nasiona i ziarna. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do blaszki. Ręka zwilżoną zimna wodą "głaskać" powierzchnię ciasta i wygładzić je. Wzdłuż blaszki zrobić nacięcie, żeby chlebek ładnie pękł przez środek. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 80 minut ( sprawdzić patyczkiem czy nie zostaje na nim surowe ciasto). Ostudzić i kroić nożem z ząbkami.
Smacznego!
Aga
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2014/03/penoziarnisty-chleb-na-zakwasie-zytnim.html