Wykonanie
Chleb ten upiekłam po raz kolejny, lecz nigdy nie udało mi się go sfotografować.
Chleb jest pyszny, lekko gliniasty ( zasługa zakwasu żytniego). Dziś klasycznie z dodatkiem
słonecznika, pestek dyni i
siemienia lnianego, następnym razem trochę poeksperymentuje z dodatkami. W kolejnym
poście napiszę jak przygotować zakwas żytni. A tymczasem zapraszam na pyszne domowe
pieczywo:)Składniki ( na jedną standardową keksówkę):150 g aktywnego zakwasu żytniego300 g
mąki pszennej pełnoziarnistej100 g
mąki żytniej1-1,5 łyżeczki
solipół łyżeczki
cukru350 ml
wodypół szklanki
siemienia lnianego, pestek dyni i
słonecznikaZakwas wymieszać z
cukrem i zostawić na kilka minut. Dodać
mąki,
sól,
wodę i mieszać energicznie, najlepiej drewniana łyżką. Gdy ciasto jest jednolite dodać nasiona i ziarna. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę do blaszki. Ręka zwilżoną zimna
wodą "głaskać" powierzchnię ciasta i wygładzić je. Wzdłuż blaszki zrobić nacięcie, żeby chlebek ładnie pękł przez środek. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 80 minut ( sprawdzić patyczkiem czy nie zostaje na nim surowe ciasto). Ostudzić i kroić nożem z ząbkami.Smacznego!Aga