ßßß
 
            
         Kolejny chlebek z domowej piekarni, tym razem z dodatkiem nasion chia. Robiłam już z nich desery, koktajle a teraz dodałam je do chleba. Wymieszałam różne rodzaje mąki - jaglaną, żytnią i pszenną i upiekłam cudowny chleb na zakwasie. Lubię tak eksperymentować ze smakami. Nie ma nic lepszego niż pajda świeżego i domowego chleba.Domowy chleb jest bardziej syty niż ten ze sklepu, wystarczy jedna kromka, aby się najeść. Zdecydowanie dłużej pozostaje świeży i nie pleśnieje. Powiem Wam, że taki chleb ze sklepu to już mi nie smakuje. Jak pieczecie własne chleby w domu to zdecydowanie Wam polecam produkty Kłos-Pol .Zapraszam :-)Składniki:- 250 g mąki jaglanej- 100 g mąki pszennej typ 750- 500 g mąki żytniej typ 500- 3 łyżki nasion chia- szklanka płatków żytnich- szklanka siemienia lnianego złotego- szklanka słonecznika- 850 g ciepłej wody- 3 łyżeczki soli himalajskiej- 2 łyżki zakwasu + szklanka mąki żytniej typ 500 + szklanka ciepłej wodyWykonanie:Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc pod przykryciem - zakwas rośnie od 10-14 godzin.Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki żytnie, słonecznik i siemie lniane, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Dopiero teraz dodajemy nasiona chia i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 5 godzin. W czasie pierwszej godziny trzy razy powinniśmy zamieszać ciasto na chleb.Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy mokrą łyżką.Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Kolejny chlebek z domowej piekarni, tym razem z dodatkiem nasion chia. Robiłam już z nich desery, koktajle a teraz dodałam je do chleba. Wymieszałam różne rodzaje mąki - jaglaną, żytnią i pszenną i upiekłam cudowny chleb na zakwasie. Lubię tak eksperymentować ze smakami. Nie ma nic lepszego niż pajda świeżego i domowego chleba.Domowy chleb jest bardziej syty niż ten ze sklepu, wystarczy jedna kromka, aby się najeść. Zdecydowanie dłużej pozostaje świeży i nie pleśnieje. Powiem Wam, że taki chleb ze sklepu to już mi nie smakuje. Jak pieczecie własne chleby w domu to zdecydowanie Wam polecam produkty Kłos-Pol .Zapraszam :-)Składniki:- 250 g mąki jaglanej- 100 g mąki pszennej typ 750- 500 g mąki żytniej typ 500- 3 łyżki nasion chia- szklanka płatków żytnich- szklanka siemienia lnianego złotego- szklanka słonecznika- 850 g ciepłej wody- 3 łyżeczki soli himalajskiej- 2 łyżki zakwasu + szklanka mąki żytniej typ 500 + szklanka ciepłej wodyWykonanie:Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc pod przykryciem - zakwas rośnie od 10-14 godzin.Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki żytnie, słonecznik i siemie lniane, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Wystarczy chwila mieszania, aby składniki się dobrze połączyły. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Dopiero teraz dodajemy nasiona chia i ponownie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 5 godzin. W czasie pierwszej godziny trzy razy powinniśmy zamieszać ciasto na chleb.Dwie blaszki do keksówki (u mnie 30cm i 25cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy mokrą łyżką.Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
