ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno żytni z ziarnami

Chleb pszenno żytni z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było na blogu chlebka. A piekę cały czas. Dostałam kosz rozrostowy do pieczywa i postanowiłam zaszaleć i stworzyć pyszny chlebuś. Pokombinowałam ze składnikami i wyszedł wspaniały chlebuś pszenno - żytni, z chrupiącą skórką i cudownym środkiem.
Zjedliśmy go tak tylko z masełkiem, od razu poszło pół bochenka. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, który tak leniwie roznosi się po mieszkaniu, jego smak, chrupiącą skórkę. Nie ma nic lepszego.
Macie ochotę na kromeczkę ?
Zapraszam :-)
Składniki:
zaczyn
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 500 g ciepłej wody - tak ok. 27 stopni
- łyżeczka suszonych drożdży - 4 g
ciasto
- cały zaczyn
- 250 g mąki pszennej typ 750
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 150 g ciepłej wody - tak ok. 27 stopni
- pół łyżeczki suszonych drożdży - 2 g
- 3 łyżeczki soli
- 100 g słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- kosz rozrostowy 25x8
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę i drożdże. Mieszamy wszystko łyżką przez chwilkę, aby składniki się połączyły. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc, aby wyrosło (tak 12 godzin).
Następnie do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę pszenną i żytnią, sól, drożdże, słonecznik, siemię lniane i wodę i tutaj już wyrabiamy ręką. Wystarczy dosłownie chwilka, ważne aby składniki się dobrze połączyły z zaczynem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny, następnie bierzemy kosz rozrostowy do chleba i podsypujemy go mąką. Przekładamy nasze ciasto na chleb na blat podsypany mąką, chwilę zagniatamy i formujemy owalny bochen, przekładamy go do kosza i na wierzchu także lekko podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 godziny. Ciasto na chleb musi w koszu dobrze wyrosnąć.
Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, podsypujemy mąką i wykładamy chleb z kosza, po prostu odwracamy i przewracamy go na papier.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 230 stopni przez 50-60 minut, grzanie góra dół, następnie studzimy na kratce.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/03/chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami.html