ßßß
Nie ma jak tarta! Słodka czy wytrawna, na spodzie kruchym albo z ciasta francuskiego...Wybór smaków, składników jest nieograniczony, a na dodatek świetnie wygląda i z reguły wszystkim smakuje.Czy znacie bardziej uniwersalne danie?Dziś zapraszam na jedno z m o ich ulubionych wytrawnych połączeń.
Składniki na formę o śr.26-28 cmCiasto kruche:250g mąki pszennej typ 450-650150g masła1 płaska łyżeczka soli morskiej1 duże jajoFarsz:opakowanie (450g) mrożonego szpinaku140g sera feta4-5 jaj ( w zależności od wielkości)2 łyżki gęstej śmietany 18%1 duży pomidor2 małe ząbki czosnku lub 1 dorodny1 łyżeczka klarowanego masładuża szczypta gałki muszkatołowejszczypta suszonego oreganosól, pieprz do smakuWykonanie:Ciasto:Z m ą ki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nas t ę pnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wy k ł adamy nim naszą formę do tarty,starannie dociskając ciasto do d na i boków. Cias t o na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fa solą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciąże niem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wy j mujemy i lekko studzimy.Farsz:Pomidora sparzamy wrzątkiem i pozbawiamy skórki, a następnie kroimy w plasterkiSzpinak wrzucamy na patelnię na odrobinie masła klarowanego, podgrzewamy mieszając aż nam się całkowicie rozmrozi i wyparuje ew. nadmiar wody. Pod koniec dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, odrobinkę soli i pieprzu.Fetę rozdrabniamy /rozcieramy palcami na mniejsze kawałkiJaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ale bardzo delikatnie.Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy warstwę szpinaku , a następnie posypujemy ją rozkruszoną fetą. Całość zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry pomidora. Pomidora posypujemy pieprzem i oregano.Tartę pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C grzałka góra dó ł)
Collagenocholics - Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu się skóryŻyczę Wam Smacznego! :-)