Wykonanie
Bataty przywędrowały do nas dość niedawno. Na początku podchodziłam do nich z dość dużą rezerwą - słodkie ziemniaki? Brzmiało to dość dziwnie, jednak zanim się coś oceni, trzeba oczywiście spróbować. Po raz pierwszy
jadłam bataty pod postacią frytek. Smakowały całkiem nieźle, jednak to nie był do końca mój smak.
Potem pojawiły się w potrawce z
zieloną soczewicą. Tutaj już zdecydowanie przypadły mi do gustu :) Teraz przyszła kolej na
bataty w wersji słodkiej, czyli pod postacią ciasta :) Smak zaskakujący, delikatny, lekko słodki :) Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ciast :)przepis na małą keksówkę lub tortownicę o wymiarach 16 cm

1 kg
batatów3 duże
marchewki150 g
mąki ryżowejpłaska łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia3
jajka200 ml
mleka kokosowego3 łyżki
miodupół łyżeczki
cynamonuBataty i
marchew obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka i gotuj ok. 15 minut do czasu, aż będą miękkie. Następnie odstaw je do przestygnięcia. Po tym czasie zmiksuj warzywa z
jajkami,
mąką,
mlekiem kokosowym,
proszkiem do pieczenia,
miodem i
cynamonem. Gotową masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.Smacznego :)

