Wykonanie

Miękkie, delikatne i naturalnie słodkie placuszki z
batatów to idealna opcja
śniadaniowa. Nie zawierają
mąki, więc naturalnie są bezglutenowe i bez laktozy, przygotowuje się je szybko, zwłaszcza jeśli puree z
batatów przygotujemy dzień wcześniej, np. przy okazji robienia obiadu. Jeśli lubicie smak słodkich
ziemniaków, z pewnością zachwycicie się taką opcją z samego rana!Porcje: ok. 12-15 sztukSkładniki► puree z
batata [1 szklanka rozgniecionego lub zblendowanego miąższu
batata, czyli ok. 1 średnia sztuka]►
jajka [2 sztuki]Dodatkowo►
cynamon [1/2 łyżeczki – opcjonalnie]► tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie1 średniego
batata ugotować lub upiec do miękkości. Ostudzić i zblendować lub rozgnieść.Do puree dodać 2
jajka i porządnie wymieszać. Opcjonalnie doprawić
cynamonem.Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki na łyżeczce tłuszczu, ok 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.Smacznego!