ßßß
Miękkie, delikatne i naturalnie słodkie placuszki z batatów to idealna opcja śniadaniowa. Nie zawierają mąki, więc naturalnie są bezglutenowe i bez laktozy, przygotowuje się je szybko, zwłaszcza jeśli puree z batatów przygotujemy dzień wcześniej, np. przy okazji robienia obiadu. Jeśli lubicie smak słodkich ziemniaków, z pewnością zachwycicie się taką opcją z samego rana!Porcje: ok. 12-15 sztukSkładniki► puree z batata [1 szklanka rozgniecionego lub zblendowanego miąższu batata, czyli ok. 1 średnia sztuka]► jajka [2 sztuki]Dodatkowo► cynamon [1/2 łyżeczki – opcjonalnie]► tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie1 średniego batata ugotować lub upiec do miękkości. Ostudzić i zblendować lub rozgnieść.Do puree dodać 2 jajka i porządnie wymieszać. Opcjonalnie doprawić cynamonem.Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki na łyżeczce tłuszczu, ok 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.Smacznego!