ßßß Cookit - przepis na Placki z batatów (2 składniki)

Placki z batatów (2 składniki)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Miękkie, delikatne i naturalnie słodkie placuszki z batatów to idealna opcja śniadaniowa. Nie zawierają mąki, więc naturalnie są bezglutenowe i bez laktozy, przygotowuje się je szybko, zwłaszcza jeśli puree z batatów przygotujemy dzień wcześniej, np. przy okazji robienia obiadu. Jeśli lubicie smak słodkich ziemniaków, z pewnością zachwycicie się taką opcją z samego rana!
Porcje: ok. 12-15 sztuk
Składniki
► puree z batata [1 szklanka rozgniecionego lub zblendowanego miąższu batata, czyli ok. 1 średnia sztuka]
jajka [2 sztuki]
Dodatkowo
cynamon [1/2 łyżeczki – opcjonalnie]
► tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
1 średniego batata ugotować lub upiec do miękkości. Ostudzić i zblendować lub rozgnieść.
Do puree dodać 2 jajka i porządnie wymieszać. Opcjonalnie doprawić cynamonem.
Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki na łyżeczce tłuszczu, ok 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2018/01/placki-z-batatow.html