Wykonanie
Postanowiłam dodać przepis na pierwszą słodkość. Dziś będzie ciasto
marchewkowe. Potrzebna będzie tarka o drobnych oczkach, mam nadzieję, że każdy początkujący miłośnik gotowania ma taki atrybut w domu ;)Od razu uprzedzę, że grubość zależy od formy do jakiej się włoży ciasto. Ja ostatnio przestawiłam się na formy silikonowe, bo nie wymagają smarowania tłuszczem i sypania
bułką tartą, a za wykładaniem papierem do pieczenia formy też nie przepadam.
Póki co mam tylko dwie formy silikonowe, do muffinek (wrzucę na pewno kilka przepisów na babeczki :) ) oraz w kształcie serduszka. Ciasto zrobiłam w formie serduszka, ale można wlać np. do keksówki, wtedy ciasto będzie grubsze. Moje miało 3 cm grubości ;)
Ilość składników na małą blachę ciasta.Składniki:- 1,5 szklanki (300 ml) startej na drobnych oczkach
marchewki- 3
jajka- 4 łyżki
mąki pszennej- 2 łyżki słodziku do pieczenia (jak się nie ma/nie lubi, można dodać 1,5-2 szklanki
cukru)- 2 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie.
Jajka (
żółtko i
białko razem) ubijam do białości. Następnie dodaję słodzik (ew.
cukier). Po połączeniu, dodaję
mąkę i mieszam razem. Dokładam startą
marchewkę,
proszek do pieczenia i
cynamon. Dokładnie i delikatnie mieszam łyżką. Wlewam do formy i wkładam do rozgrzanego do 160*C piekarnika. Piekę 30-40 min, do momentu tzw. suchego patyczka (może być np. pałeczka od chińszczyzny ;) ).Smacznego!