Wykonanie

Z
batatami mam do czynienia po raz pierwszy. Są dla mnie ciekawą nowością, z której, jak się okazało można przygotować wiele interesujących potraw. Jak na razie skusiłam się na frytki i te oto naleśniki. Frytki były niezłym zaskoczeniem, bo nie spodziewałam się aż takiej słodkości :P Niemniej jednak zdecydowanie polecam do wypróbowania!Natomiast naleśniki te okazały się miłą odmianą od dotychczas serwowanych przeze mnie. Wyczuwalny jest lekko korzenny aromat i posmak słodkiego
ziemniaka.Składniki na 8 sztuk:puree z ½ dużego
batata (sposób przygotowania poniżej)150 ml
mleka1
jajko3 łyżki
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
cynamonu i
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
mioduBatata obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w misce, przykryć talerzem i podgrzewać w mikrofalówce przez 8 minut. Po tym czasie rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem. Przestudzić. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni bez
oleju do lekkiego zbrązowienia. Podawać polane
miodem.Przepis bierze udział w akcji:Ewka