ßßß
Oto kilka wskazówek jak przyrządzić prawdziwie pyszną gorącą czekoladę.Najważniejszą rzeczą jest wybór samej czekolady (czytaj: przewodnik smakosza: czekolada). Tutaj większość kulinarnych i żywieniowych ekspertów jest zgodna: powinna być to gorzka lub deserowa dobrej jakości (min. 70 proc. zawartości kakao). Taki napój ma wtedy bardziej intensywny aromat. Im mniejsza zawartość cukru w tabliczce, tym lepiej. Jeśli smak nie będzie nam odpowiadał, zawsze można ją samodzielnie dosłodzić.Czekoladę należy rozpuścić w mleku (tym pełnotłustym). Polecane proporcje to 2:1. W niektórych przepisach rekomenduje się aby dodatkowo użyć jeszcze śmietany np. 18 procentowej. Zapewni ona aksamitną, delikatną konsystencję.Jako dodatek smakowy polecamy cynamon, wanilię, chili, kardamon albo szczyptę soli (w przepisach poleca ją m.in. Jamie Olivier). Jeśli trochę poeksperymentujecie, na pewno znajdziecie ten właściwy aromat.