Wykonanie
Na początku ustalmy: jeśli ktoś myśli, że zalewając
wodą brązowy proszek nazwany przez producenta ''gorącą czekoladą'' będzie pił prawdziwą gorącą
czekoladę, jest w błędzie.
Czekoladzie w proszku mówię zdecydowane nie! Najlepsza będzie gorzka albo łączona w odpowiednich proporcjach z odrobiną smakowej. Uzyskamy wtedy smaczny, gęsty i zdrowy
napój o niebiańskim smaku (smaczny trend:
czekolada z półki ze zdrową żywnością).
Oto kilka wskazówek jak przyrządzić prawdziwie pyszną gorącą
czekoladę.Najważniejszą rzeczą jest wybór samej
czekolady (czytaj: przewodnik smakosza:
czekolada). Tutaj większość kulinarnych i żywieniowych ekspertów jest zgodna: powinna być to gorzka lub deserowa dobrej jakości (min. 70 proc. zawartości
kakao). Taki
napój ma wtedy bardziej intensywny aromat. Im mniejsza zawartość
cukru w tabliczce, tym lepiej. Jeśli smak nie będzie nam odpowiadał, zawsze można ją samodzielnie dosłodzić.
Czekoladę należy rozpuścić w
mleku (tym pełnotłustym). Polecane proporcje to 2:1. W niektórych przepisach rekomenduje się aby dodatkowo użyć jeszcze
śmietany np. 18 procentowej. Zapewni ona aksamitną, delikatną konsystencję.Jako dodatek smakowy polecamy
cynamon,
wanilię,
chili,
kardamon albo szczyptę
soli (w przepisach poleca ją m.in. Jamie Olivier). Jeśli trochę poeksperymentujecie, na pewno znajdziecie ten właściwy aromat.