Wykonanie
Święta tuż tuż, a kryzys już u nas:) Finansowe problemy świata mogą być dobrym pretekstem do zastanowienia się nad sensownością wydawania mnóstwa pieniędzy, na często niechciane prezenty. Jeśli mamy wśród rodziny i znajomych jakiś "foodies", to doskonałym prezentem będą przysmaki robione przez nas własnoręcznie.Za inspirację dziękuję Pani Serwusowej, która natchnęła mnie do robienia kulinarnych podarków.
Pachnie intensywnie
kardamonem,
pomarańczami i
czekoladą. Doskonały do małej filiżanki mocnego
espresso.
Na mały słoiczek:200g grubego kandyzowanego
cukru (myślę, że muscovado będzie jeszcze lepszy)wyłuskane ziarenka z 3-4 łusek
kardamonu1/3 małej suszonej
papryczki chili, bardzo drobno poszatkowana1 łyżeczka
czekolady w proszkustarta i wysuszona skórka z jednej
pomarańczy5cm kawałek laski
cynamonuWszystkie składniki (oprócz
cynamonu) wymieszać, przełożyć do słoiczka. Na wierzch położyć
cynamon. Ładnie opakować i rozdawać:)