Wykonanie

LassiJest to indyjski
napój przygotowany z
jogurtu,
wody i przypraw.Orzeźwiający w upalne dni.

Lekki, kremowy i sycący.Można zamiast
jogurtu użyć
mleka kokosowego,
sojowego lub
migdałowego,albo
wody z kostkami
lodu.
Napój będzie wtedy miał rzadszą konsystencję.Pasują też listki
mięty, które nadadzą koktajlowi orzeźwienia.Szczypta mielonego, zielonego
kardamonu podkreśli smak.Doprawić można w zależności od preferencji.Ja miałam bardzo dojrzały i słodki
owoc.Ale polecam odrobinę
syropu klonowego lub łyżkę
miodui sok z połowy
cytryny lub
limonki.

Składnki:1 dojrzały
owoc mango250 ml gęstego
jogurtu typu greckiego lub o lżejszej konsystencji0,5 szklanki zimnej
wody (jeśli chcemy koktajl o rzadszej konsystencji)łyżka
miodu lub
syropu klonowego (jeśli
mango będzie za mało dojrzałe i słodkie)szczypta zmielonego
kardamonu ( opcjonalnie)kilka świeżych listków
mięty i sok z połowy
cytryny (opcjonalnie)
Owoc mango odkroiłam od pestki.

Ponacinałam je w kostkę.


Do wysokiego naczynia wlałam
jogurt.

Dodałam do niego pokrojone kawałki
mango.


Dodałam
kardamon i zmiksowałam wszystko na gładki mus.


Wystarczy przelać
napój do szklaneczek i delektować się nim w upalne dni.

Ja czasem dodaję jeszcze
otręby.Wtedy znakomicie zastąpi nam taki gęsty
napój śniadanie.

Smacznego!