ßßß Cookit - przepis na MANGO LASSI

MANGO LASSI

nazwa

Wykonanie

Lassi
Jest to indyjski napój przygotowany z jogurtu, wody i przypraw.
Orzeźwiający w upalne dni.
Lekki, kremowy i sycący.
Można zamiast jogurtu użyć mleka kokosowego, sojowego lub migdałowego,
albo wody z kostkami lodu.
Napój będzie wtedy miał rzadszą konsystencję.
Pasują też listki mięty, które nadadzą koktajlowi orzeźwienia.
Szczypta mielonego, zielonego kardamonu podkreśli smak.
Doprawić można w zależności od preferencji.
Ja miałam bardzo dojrzały i słodki owoc.
Ale polecam odrobinę syropu klonowego lub łyżkę miodu
i sok z połowy cytryny lub limonki.
Składnki:
1 dojrzały owoc mango
250 ml gęstego jogurtu typu greckiego lub o lżejszej konsystencji
0,5 szklanki zimnej wody (jeśli chcemy koktajl o rzadszej konsystencji)
łyżka miodu lub syropu klonowego (jeśli mango będzie za mało dojrzałe i słodkie)
szczypta zmielonego kardamonu ( opcjonalnie)
kilka świeżych listków mięty i sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
Owoc mango odkroiłam od pestki.
Ponacinałam je w kostkę.
Do wysokiego naczynia wlałam jogurt.
Dodałam do niego pokrojone kawałki mango.
Dodałam kardamon i zmiksowałam wszystko na gładki mus.
Wystarczy przelać napój do szklaneczek i delektować się nim w upalne dni.
Ja czasem dodaję jeszcze otręby.
Wtedy znakomicie zastąpi nam taki gęsty napój śniadanie.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2016/03/mango-lassi.html