Wykonanie
Wyk op pozytywnej energii na cały dzień :)

Tegoroczny weekend majowy wprost zachwyca pogodą. Koniecznie trzeba więc odkurzyć rowery i sezon rowerowy z przytupem rozpocząć! :)A żeby
mieć siłę przed intensywnym pedałowaniem, polecam przegryźć szybką, smaczną i energetyzującą przekąskę na drugie śniadanie - pizzę
ciasteczkową ! Minimum wysiłku w przygotowaniu, a maksimum smaku i zastrzyk energii przed wytężonym rowerowaniem :)Tę słodka pizzę "piekłam" w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę, w której tym razem tematem przewodnim było Ciasto bez pieczenia i domowa
czekolada .Jako bazę użyłam tu
ciasteczek maszynkowych
śmietanowych od BRZEŚĆ . Były takie dobre, że przyznam bez bicia, iż większość wyżarłam przez ostatnie dni prosto z opakowania. Do pizzy ledwo zaoszczędziłam wymaganą ilość. Na koniec ostały się jedynie trzy ukruszone kawałki do ukochanej
kawy :)

Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm :100g
ciasteczek maszynkowych
śmietanowych od BRZEŚĆ .50g
masła2 łyżki
dżemu z czarnej porzeczki4-5 łyżek
serka homogenizowanego naturalnegoulubione
owoce do przybrania - u mnie
kiwi,
banan,
winogrona,
ananas z puszkifrużelina jagodowa - do przybrania
Ciasteczka rozkruszyć na piasek w malakserze lub blenderze.
Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. W oddzielnej miseczce połączyć
ciasteczka z
masłem do konsystencji mokrej kruszonki.Dno
malej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zatrzasnąć obręcz tak, by papier wystawał dołem po zaciśnięciu. Przełożyć na to masę
ciasteczkowo-
maślaną i dokładnie wylepić nią dno formy - można sobie pomóc denkiem szklanki.Tortownicę wstawić na 10 minut do zamrażarki - aby spód odpowiednio stwardniał . Następnie podkład
ciasteczkowy posmarować cienką warstwą
dżemu z czarnej porzeczki - lub innym kwaśno-słodkim smarowidłem . Wstawić na kolejne 10 minut do zamrażarki.Ulepiony w tortownicy spód, przełożyć na talerz, na którym będziemy serwować przekąskę - albo zostawić na papierze do pieczenia, którym wyłożona była tortownica . Rozsmarować na nim
serek homogenizowany - u mnie naturalny, bo nie chciałam aby całość wyszła zbyt słodka, ale łasuchy równie dobrze mogą tu użyć
serka waniliowego homogenizowanego :)Na wierzchu ułożyć ulubione
owoce - u mnie
kiwi,
banan,
winogrona,
ananas z puszki - oraz klapnąć kilka kleksów frużeliny jagodowej - ostatni słoik zeszłorocznych zapasów :)I w ten sposób bomba energetyczna do spałaszowania przed majówkowym rowerowaniem jest gotowa! Smacznego :)WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:MARCEPANOWY KĄCIK -
CzekoladaSZÓSTE NIEBO - Torcik bez pieczenia z
truskawkamiKUCHNIA STAROWIEJSKIEJ GOSPODYNI -
Tarta z
kaszą manną i musem
truskawkowymEW USIOWE SMAKI -
Brzoskwiniowy herbatnikowiec
CIASTECZKOWY POTWÓR - PRL-owski blok
czekoladowyKULINARNA MANIUSIA - Domowa
czekolada-kul eczki w kokosieESMERALDA ZE SMAKIEM - Tort
orzechowy z a n drutów i nutelliŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Napoleonka z masą
ryżowąMOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Smaki rajuIZIONI PYSZNE SMAKI -
Czekoladki



