ßßß Cookit - przepis na Egzotyczna pomidorowa z kokosem, limonką i ananasem

Egzotyczna pomidorowa z kokosem, limonką i ananasem

nazwa

Wykonanie

Łoooł! Ł ooowicz w zupie - czyli pomidorowa inaczej!
Każdy chyba wyniósł z domu rodzinnego posmak klasycznej pomidorowej. Czasami jednak nachodzi ochota aby ten tradycyjny przepis zdeczko zmienić, trochę podbarwić niecodziennym smakiem i z lekka przeobrazić nietypowym dodatkiem.
Pewnego dnia, gnana palącą potrzeba improwizacji, postanowiłam zmierzyć się z Królową Polskich Zup: Pomidorową i nadać jej bardziej egzotycznego, zamorskiego charakteru .
Słodycz marchewki i pomidorów jest tu więc przełamana kwaśną nutą limonki . Mleczko kokosowe dodaje aksamitnego smaku. Ananas z kolei przynosi świeżą egzotykę. A imbir dodaje rześkości.
Zapraszam na niecodzienn ą wersj ę zupy p omidorowej. Spr ó bujecie i nie będziecie chcieli przesta ć jeść! :)
Składniki na 4-5 porcji:
1 cebula - średnia
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 szkl. wody
1/2 szkl. soku z ananasów z puszki
1 kostka rosołowa
2 marchewki - średni 3
3 plastry ananasów z puszki
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz
1 puszka mleczka kokosowego [400ml]
1 limonka - starta skórka oraz sok
kawałek świeżego imbiru [ kostka 1x2 cm]
sól, pieprz biały - do smaku
suszone płatki kokosowe - do dekoracji
W garnku, w którym będzie gotowana zupa, wlać na dno oliwę. Dorzucić posiekaną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia. Dorzucić pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze krotko smażyć - uważać aby nie przypalić, bo czosnek robi się wtedy gorzki .
Dolać wodę i wrzucić kostkę rosołową - dobrze ją rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia . Doprowadzić płyn do zagotowania i wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę - wcześniej oskrobaną, plastry ananasów pokrojone w małe kawałki oraz pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień - aby zupa lekko "pyrkała" - a następnie gotować około 20 minut pod przykryciem.
Dodać mleczko kokosowe, startą skórkę oraz sok z limonki, a także świeży imbir starty na małych oczkach tarki. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Pogotować jeszcze z 10 minut - już bez przykrycia .
Po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem na gęsty krem.
Podawać z ryżem brązowym i udekorować płatkami kokosowymi.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/04/egzotyczna-pomidorowa-z-kokosem-limonka.html