Wykonanie
Łoooł! Ł ooowicz w zupie - czyli pomidorowa inaczej!

Każdy chyba wyniósł z domu rodzinnego posmak klasycznej pomidorowej. Czasami jednak nachodzi ochota aby ten tradycyjny przepis zdeczko zmienić, trochę podbarwić niecodziennym smakiem i z lekka przeobrazić nietypowym dodatkiem.Pewnego dnia, gnana palącą potrzeba improwizacji, postanowiłam zmierzyć się z Królową
Polskich Zup:
Pomidorową i nadać jej bardziej egzotycznego, zamorskiego charakteru .
Słodycz marchewki i
pomidorów jest tu więc przełamana kwaśną nutą
limonki .
Mleczko kokosowe dodaje aksamitnego smaku.
Ananas z kolei przynosi świeżą egzotykę. A
imbir dodaje rześkości.Zapraszam na niecodzienn ą wersj ę zupy p omidorowej. Spr ó bujecie i nie będziecie chcieli przesta ć jeść! :)

Składniki na 4-5 porcji:1
cebula - średnia2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy1 szkl.
wody1/2 szkl.
soku z ananasów z puszki1
kostka rosołowa2
marchewki - średni 33 plastry
ananasów z puszki1 puszka
pomidorów krojonych bez skórki Łowicz1 puszka
mleczka kokosowego [400ml]1
limonka - starta skórka oraz sokkawałek świeżego
imbiru [ kostka 1x2 cm]
sól,
pieprz biały - do smakususzone
płatki kokosowe - do dekoracji

W garnku, w którym będzie gotowana zupa, wlać na dno
oliwę. Dorzucić posiekaną w kostkę
cebulę. Chwilę podsmażyć do zeszklenia. Dorzucić pokrojony w plasterki
czosnek i jeszcze krotko smażyć - uważać aby nie przypalić, bo
czosnek robi się wtedy gorzki .Dolać
wodę i wrzucić
kostkę rosołową - dobrze ją rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia . Doprowadzić płyn do zagotowania i wrzucić pokrojoną w plasterki
marchewkę - wcześniej oskrobaną, plastry
ananasów pokrojone w małe kawałki oraz
pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień - aby zupa lekko "pyrkała" - a następnie gotować około 20 minut pod przykryciem.Dodać
mleczko kokosowe, startą skórkę oraz
sok z limonki, a także świeży
imbir starty na małych oczkach tarki. Doprawić do smaku
solą i
białym pieprzem. Pogotować jeszcze z 10 minut - już bez przykrycia .Po lekkim przestudzeniu zmiksować blenderem na gęsty krem.Podawać z
ryżem brązowym i udekorować
płatkami kokosowymi.




