Wykonanie

To kolejny przepis z miesięcznika Good Food. Ciasto rewelacyjne, wilgotne i bardzo
pomarańczowe. Robiłam też to ciasto ze zwykłymi
pomarańczami ale nie wyszło tak dobrze jak z czerwonymi. Jeśli chcemy użyć zwykłych
pomarańczy warto je wcześniej z karmelizować.Ciasto to najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe.forma: tortownica o średnicy ok. 20 cm.Składniki:7 czerwonych
pomarańczy250 g
masła50 g i 3 łyżki
miodu300 g drobnego
cukru trzcinowego200 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczka
sody oczyszczonej100 g mielonych
migdałów4 duże
jajka140 g
jogurtu greckiegoolejek pomarańczowyowoce z ½
granatuWykonanie:Przygotować 2
pomarańcze - można to zrobić dzień wcześniej:
Pomarańcze przełożyć do rondla, zalać je całe
wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Następnie odlać
wodę, ponownie zalać
pomarańcze wodą i gotować przez 40 minut.
Pomarańcze odcedzić, lekko ostudzić i przekroić na pół. Wyciągnąć z nich miąższ.Miąższ przełożyć do blendera i zmiksować na miazgę.Z 3
pomarańczy wycisnąć sok. Pozostałe 2
pomarańcze pokroić w cienkie plastry.Tortownicę wysmarować
masłem. Dno tortownicy polać
miodem, na który ułożyć cienkie plastry
pomarańczy.Do miski przełożyć
masło, 200 g
cukru, 50 g
miodu,
migdały,
proszek do pieczenia,
sodę,
jajka i
jogurt. Całość utrzeć na gładkie ciasto a następnie dodać zmiksowaną miazgę
pomarańczową i wymieszać.Ciasto ostrożnie przełożyć do tortownicy, tak żeby
pomarańcze się nie przesunęły.Piec w temperaturze 180 o C przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić przez 10 minut w foremce a następnie wyłożyć go na patere lub talerz tak by
pomarańcze były na wierzchu.Sok z
pomarańczy przelać do rondelka, dodać resztę
cukru i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 - 10 minut aż
syrop zgęstnieje. Do
syropu dodać
owoce granatu i wymieszać.Ciepłe ciasto polać
syropem lub
syropem polewać ukrojone kawałki ciasta. Można podawać na ciepło.
