Wykonanie
Ciasto piernikowe, tradycyjny wypiek świąt Bożego Narodzenia- na bazie naturalnego
miodu z samodzielnie przygotowaną
korzenną przyprawą.
Składniki:3/4 szklanki naturalnego
miodu wielokwiatowego,1 szklanka
cukru trzcinowego,5
jajek,2 łyżki
masła,3,5 szklanki
mąki,0,5 szklanki letniej
wody,3 łyżeczki
proszku do pieczenia,0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej,5 łyżek
przyprawy do pierników (mieszanka korzenna składająca się z: sproszkowanego
cynamonu, zmielonych
goździków, startej
gałki muszkatołowej, zmielonych ziaren
pieprzu i
ziela angielskiego, łyżeczki
kakao oraz odrobiny
imbiru)
Miód,
cukier,
masło i
żółtka ucieramy. Następnie, stopniowo dodajemy
mąkę zmieszaną z
przyprawami,
proszkiem do pieczenia i
sodą. Wlewamy
wodę i dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 st.C przez około 50 minut.Gdy piernik wystygnie, należy go przekroić na pół i posmarować powidłami.SMACZNEGO!