Wykonanie
Serniki są u nas uwielbiane pod każdą postacią. Sernik z różnymi dodatkami, bez dodatków, klasyczny, bądź wymyślny. Jak już wspominałam uwielbiam eksperymenty i nie boję się ich zwłaszcza, gdy mam trochę czasu.
Owoce takie jak
gruszki, czy
jabłka idealnie pasują mi do pieczenia, stają się miękkie, a skórka w gruszkach jest prawie niewyczuwalna. Podpatrzyłam ten przepis u Kasi i od razu wiedziałam, że muszę je przyrządzić. Są przepyszne, delikatne i szybko znikają. Ja zamiast
rumu dodałam do
sera ekstraktu
waniliowego, ale Wam podaję oryginalny przepis stworzony przez
Kasię. Polecam, bo są łatwe i pyszne!

Składniki na 5 serniczków w kokilkach o średnicy 12 cm lub jeden sernik w tortownicy o średnicy 22 cm:Ciasto:– 270 g
mąki;– 150 g miękkiego
masła;– 120 g
cukru pudru;– 2 duże
żółtkaMasa serowa:– 500 g
sera białego ;– 3
jajka;– 1 łyżka
mąki ziemniaczanej;– 5 pełnych łyżek
cukru pudru (ja użyłam 3);– 2 łyżki
rumu (ja użyłam ekstrakt
waniliowy);– 5 dojrzałych
gruszekSos karmelowy:– 1/3 szklanki
brązowego cukru;– 1/2 szklanki
śmietany kremówki (36%);– 1 1/2 łyżki
masłaWykonanie:Jeśli mamy mocno dojrzałe, miękkie
gruszki, to nie musimy tego robić, ale jeśli macie twardsze
owoce, to proponuję je wcześniej obgotować. Około 15 minut w posłodzonej wodzie – 4 łyżki
cukru na litr
wody. Ugotowane
owoce odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę łączymy z
cukrem i wcieramy w nie
masło do chwili powstania drobnej kruszonki a następnie dodajemy
żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli ciasto nie chce się skleić (zależy od wilgotności
mąki i wielkości
żółtek) dodajcie płaską łyżeczkę gęstej
śmietany 18%. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim kokilki lub tortownicę (spód i boki). Ciasto można chwilkę podpiec (w 200 stopniach ok. 10 minut).Wszystkie składniki masy serowej łączymy w misce miksera miksujemy chwilkę, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Masę
serową wlewamy do foremek, mniej więcej do połowy wysokości ciasta. Następnie do serniczka wkładamy
gruszkę ( ja wydrążyłam z niej gniazdo nasienne). Po jednej
gruszce w jedną foremkę. Chyba, że robicie duży sernik, to ustawiamy je obok siebie, najlepiej na planie koła.Jeśli pieczecie małe serniczki, to pieczemy je w 190 stopniach około 45 – 50 minut, natomiast duży sernik pieczemy około 70 minut. Upieczone serniczki odstawiamy do przestudzenia.Składniki na karmel umieszczamy w garnku z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy karmel się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut dość często mieszając aby się nie przypalił. Karmel powinien odrobinę zgęstnieć. Lekko przestudzonym karmelem polewamy serniczki.Smacznego