ßßß
Składniki (3 tarty o średnicy 14 cm):Kruche ciasto:– 125 g przesianej mąki– 70g masła– 70 g cukru pudru– 1 jajkoMąkę przesiać na stolnicę lub do misy robota, dodać masło pokrojone na małe kawałki. Rozcierać, aż utworzą się małe grudki. Dodać przesiany cukier puder – wymieszać, a następnie wbić całe jajko. Zagniatać, niezbyt długo, aż będzie gładkie.Uformować kulę, spłaszczyć ją dość mocno, zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Przygotować foremki do mini tart – wysmarować masłem lub olejem roślinnym, oprószyć lekko mąką.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawać okręgi wielkości odpowiadającej średnicy foremek. Podpiec 10-15 min, aż ciasto będzie złociste.Sos:– 2 jajka– pół szklanki śmietany kremówki– 1,5 łyżki cukru– 1 laska waniliiJajka rozkłócić dodać pozostałe składniki i wymieszać.Dodatkowo ulubione owoce, brązowy cukier, cynamonWykonanie:Na podpieczone tarty układać kawałki owoców. Polać sosem, posypać brązowym cukrem i cynamonem.Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.Smacznego!