ßßß Cookit - przepis na Chutney z gruszek i jabłek

Chutney z gruszek i jabłek

nazwa

Wykonanie

Idealny dodatek do pieczywa, serów, mięsa i ryb.
Do przygotowania tego sosu, możemy również użyć mango, śliwek, moreli, dyni lub papai.
Składniki:
400 g obranych i wydrążonych gruszek
300 g obranych i wydrążonych kwaśnych jabłek
100 g rodzynek
2 ząbki czosnku
10 g świeżego imbiru
80 g cebuli
20 ml wody
250 g cukru trzcinowego
120 ml octu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki kurkumy
Czosnek i imbir rozgniatamy. Cebulę drobno siekamy. Wodę wlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy przez około 5 minut. Obrane jabłka i gruszki kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy owoce, rodzynki, czosnek, imbir, cebulę, przyprawy i ocet. Całość gotujemy na małym ogniu przez 45 minut, co jakiś czas mieszając.
Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i obracamy słoiki do góry dnem.
Po otwarciu, słoik przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Źródło:https://zakateksmaku.wordpress.com/2015/11/23/chutney-z-gruszek-i-jablek