Wykonanie

Idealny dodatek do
pieczywa,
serów,
mięsa i ryb.Do przygotowania tego sosu, możemy również użyć
mango,
śliwek,
moreli, dyni lub papai.Składniki:400 g obranych i wydrążonych
gruszek300 g obranych i wydrążonych kwaśnych
jabłek100 g
rodzynek2 ząbki
czosnku10 g świeżego
imbiru80 g
cebuli20 ml
wody250 g
cukru trzcinowego120 ml
octu0,5 łyżeczki
soli1 łyżka
pieprzu czarnego mielonego0,5 łyżeczki
kurkumyCzosnek i
imbir rozgniatamy.
Cebulę drobno siekamy.
Wodę wlewamy do dużego garnka, dodajemy
cukier, mieszamy i gotujemy przez około 5 minut. Obrane
jabłka i
gruszki kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy
owoce,
rodzynki,
czosnek,
imbir,
cebulę,
przyprawy i
ocet. Całość gotujemy na małym ogniu przez 45 minut, co jakiś czas mieszając.Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i obracamy słoiki do góry dnem.Po otwarciu, słoik przechowujemy w lodówce.Smacznego!