ßßß
Idealny dodatek do pieczywa, serów, mięsa i ryb.Do przygotowania tego sosu, możemy również użyć mango, śliwek, moreli, dyni lub papai.Składniki:400 g obranych i wydrążonych gruszek300 g obranych i wydrążonych kwaśnych jabłek100 g rodzynek2 ząbki czosnku10 g świeżego imbiru80 g cebuli20 ml wody250 g cukru trzcinowego120 ml octu0,5 łyżeczki soli1 łyżka pieprzu czarnego mielonego0,5 łyżeczki kurkumyCzosnek i imbir rozgniatamy. Cebulę drobno siekamy. Wodę wlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy przez około 5 minut. Obrane jabłka i gruszki kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy owoce, rodzynki, czosnek, imbir, cebulę, przyprawy i ocet. Całość gotujemy na małym ogniu przez 45 minut, co jakiś czas mieszając.Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i obracamy słoiki do góry dnem.Po otwarciu, słoik przechowujemy w lodówce.Smacznego!