ßßß Cookit - przepis na Croissanty domowe rogaliki chrupiące jak zrobić krok po kroku

Croissanty domowe rogaliki chrupiące jak zrobić krok po kroku

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. Dzisiaj podzielę się moim sposobem na chrupkie pyszne rogaliki z ciasta półfrancuskiego. Podam też przepis na dwa szybkościowe, smaczne farsze.
Croissanty robię trochę inaczej niż w przepisie oryginalnym, który powstał dość dawno temu, ponoć w Wiedniu, w siedemnastym lub w dziewiętnastym wieku. Kiedyś czytałam o innej legendzie, jak dla mnie najbardziej prawdopodobnej - o roztargnionej osóbce a może zwyczajnie ciekawej, której to pewnego razu, wpadł do prostego mącznego ciasta kawałek masła a po upieczeniu okazał się smacznym i efektownym specjałem.
Wniosek nasuwa się prosty, że warto eksperymentować, bo o to chodzi w gotowaniu.
Składniki na około 14 sztuk
350 g mąki zamojskiej (około 500 ml)
około 250 ml mleka lub wody
40 g masła 82%
2 łyżki cukru
1 dag świeżych drożdży (1/10 opakowania)
płaska łyżeczka sol i
do przełożenia: 200 g masła 82 % tłuszczu bez dodatków
dodatkowo: mąka do podsypywania, żółtko, łyżka mleka
Farsz z pieczarek: 20 dag rozdrobnionych pieczarek, łyżka masła, 1 mała cebula pokrojona drobno
Przygotowanie: Na tłuszczu krótko rumienię cebulę i zaraz dodaję pieczarki. Mieszam. Duszę około 2 minut. Gotowe!
Masa serowa: około 200 g sera twarogowego półtłustego, 1 żółtko, 2 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki mieszam widelcem lub miksuję blenderem
LINK do przygotowania na filmie
Mąkę mieszam w misie z solą i łyżką cukru. Po środku, w zagłębieniu sypkich kładników robię dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Posypuję drożdże łyżką cukru i polewam 1/3 szklanki ciepłego mleka. Czekam kilka minut, jak drożdże podrosną-powinna pojawić się charakterystyczna pianka. W międzyczasie można stopić masło. Wyrabiam najpierw ciasto, dodając kolejną porcję mleka (zużyłam prawie cała szklankę mleka) a na koniec wlewam masło, które powinno być letnie lub ciepłe. Konsystencja ciasta przypomina kluskowe, ale jest bardziej miękkie. W razie, gdyby było rzadkie, dodaję ciut mąki i ponownie wyrabiam całość na jednolitą masę odstającą od łopatki lub dłoni.
Ciasto odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 1 , 5 godziny.
Przygotowuję farsz z pieczarek i masę z sera
Przerabiam krótko wyrośnięte ciasto, które dzielę na dwa. Każdy płat kolejno wałkuję, podsypując co jakiś czas mąką na zbliżony kształtem prostokąt o wym. około 35 cm x 27 cm. Każdy placek smaruję miękkim masłem tak, jak bym chciała posmarować solidnie kanapkę (100 g masła na każdy płat). Zostawiam wolne boki i początek na szerokość dwóch centymetrów i koniec na 4-5 cm, jak przy roladzie.
Zwijam kolejno placki jak roladę i solidnie każdą zaklejam na bokach i wzdłuż rolady. Każdy wałek, roladę wałkuję delikatnie na kolejny kształt zbliżony do prostokąta(wałkuję wzdłuż rolady i nieco w poprzek) o wymiarach mniej więcej: 35-cm x 20 cm, który składam na trzy, czyli na paczuszkę o wymiarach około 13 cm x 20 cm. Delikatnie spłaszczam paczuszkę wałkiem na ciut większą niż jest. Wkładam do luźnej torebki foliowej na około 30 minut do oziębienia. Po wyjęciu znowu wałkuję delikatnie na prostokąt 35 cm x 20 cm. Ponownie składam na trzy, na wymiar, mniej więcej, 13 cm x 20 cm. Spłaszczam wałkiem paczuszkę i wstawiam do lodówki na kolejne 30 minut. Oziębiam placki tylko dwa razy i efekt jest naprawdę niezły, ale można powtórzyć oziębianie i wałkowanie, dla jeszcze lepszego listkowania ciasta.
Przed wyrobem rogalików, paczuszki po wyjęciu z lodówki wałkuję na spore placki o wymiarach około 25 cm x 40 cm. Im szerszy będzie placek, tym wyższe wyjdą trójkąty i ładniejsze croissanty z dużą ilością zwojów. Przy uzyskaniu 7 szt, z jednego placka nie mogłam go już szerzej wałkować. Przy dzieleniu na trójkąty o podstawie około 10 cm, ciasto powinno mieć mieć grubość 0,5 cm. Trzeba się sprężać, przy nakładaniu farszu i zwijaniu, bo ciasto szybko rośnie. Po zrolowaniu rogaliki układam na chłodnym podłożu -forma wyłożona papierem do pieczenia, . Czekam aż croissanty podrosną i smaruję rozmącanym żółtkiem z mlekiem tuż przed włożeniem do gorącego piekarnika. Piekę najpierw 15 minut w temperaturze 220 stopni, na opcji grzałka góra-dół, lub na termoobiegu. Potem dopiekam w 190 stopniach C. przez około 8 minut ( w połowie czasu pieczenia można odwrócić rogaliki, żeby równo rosły).
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2016/04/croissanty-domowe-rogaliki-chrupiace.html