ßßß
(8 porcji)Składniki:1/2 cytryny, plus 2 łyżki soku z cytryny500 g skorzonery6 łyżek masła1/2 szklanki śmietanki 36%cukier, sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Do miski napełnionej wodą wyciśnij sok z połówki cytryny. Obierz skorzonerę, umyj, pokrój na 2 cm kawałki i wrzuć do miski z sokiem (dzięki temu nie ściemnieje).W rondelku wymieszaj 1 szklankę wody z 2 łyżkami soku z cytryny, masłem i szczyptą soli. Odcedź skorzonerę, przełóż do rondla i doprowadź na średnim ogniu do wrzenia.Przykryj i gotuj na mniejszym ogniu, aż skorzonera zmięknie a płyn lekko zgęstnieje, przez około 15 minut. Następnie dodaj śmietanę wraz ze szczyptą cukru i gotuj kolejną minutę.Przełóż zawartość rondla do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.Smacznego!
English versionSalsify puree(8 servings)Ingredients:1 lemon half, plus 2 tbsp lemon juice500 g salsify6 tbsp butter1/2 cup heavy creamsugar, salt and pepper to tastePreparation:Fill a bowl with water. Squeeze the lemon half into the water and add it to the bowl. Peel the salsify, cut it into 2 cm lengths and add it to the water.In a saucepan, combine 1 cup of water with remaining 2 tbsp lemon juice, 6 tablespoons of butter and a pinch of salt. Drain the salsify, then add it to the pan and bring to a boil.Cover and simmer over moderate heat until the salsify is tender and the liquid is reduced to a glaze, about 15 minutes. Add the cream and sugar and simmer for 1 minute.Transfer the salsify mixture to a food processor and puree until very smooth. Season with salt and pepper. Return the puree to the saucepan and serve.Enjoy!
Share the post "Puree ze skorzonery / Salsify puree"


