Wykonanie
Share the post "Puree ze
skorzonery / Salsify puree"Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego w zastępstwie wysłużonych ziemniaczków. Coraz popularniejsza ostatnio
skorzonera, w formie
śmietankowego puree, z pewnością świetnie sprawdzi się z
mięsami jak i z
rybami. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in English
(8 porcji)Składniki:1/2
cytryny, plus 2 łyżki
soku z cytryny500 g
skorzonery6 łyżek
masła1/2 szklanki
śmietanki 36%cukier,
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Do miski napełnionej
wodą wyciśnij sok z połówki
cytryny. Obierz
skorzonerę, umyj, pokrój na 2 cm kawałki i wrzuć do miski z
sokiem (dzięki temu nie ściemnieje).W rondelku wymieszaj 1 szklankę
wody z 2 łyżkami
soku z cytryny,
masłem i szczyptą
soli. Odcedź
skorzonerę, przełóż do rondla i doprowadź na średnim ogniu do wrzenia.Przykryj i gotuj na mniejszym ogniu, aż
skorzonera zmięknie a płyn lekko zgęstnieje, przez około 15 minut. Następnie dodaj
śmietanę wraz ze szczyptą
cukru i gotuj kolejną minutę.Przełóż zawartość rondla do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku i podawaj.Smacznego!
English versionSalsify puree(8 servings)Ingredients:1 lemon half, plus 2 tbsp lemon juice500 g salsify6 tbsp butter1/2 cup heavy creamsugar, salt and pepper to tastePreparation:Fill a bowl with water. Squeeze the lemon half into the water and add it to the bowl. Peel the salsify, cut it into 2 cm lengths and add it to the water.In a saucepan, combine 1 cup of water with remaining 2 tbsp lemon juice, 6 tablespoons of butter and a pinch of salt. Drain the salsify, then add it to the pan and bring to a boil.Cover and simmer over moderate heat until the salsify is tender and the liquid is reduced to a glaze, about 15 minutes. Add the cream and sugar and simmer for 1 minute.Transfer the salsify mixture to a food processor and puree until
very smooth. Season with salt and pepper. Return the puree to the saucepan and
serve.Enjoy!
Share the post "Puree ze
skorzonery / Salsify puree"