ßßß
1 kg buraków ćwikłowych4 kopiaste łyżki masła3 płaskie łyżki mąki pszennejsól, cukier, pieprz wg uznaniasok z cytryny do zakwaszenia (za dawnych czasów dosypywałam trochę kwasku cytrynowego)Buraczki szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową, wsadzamy do piekarnika i pieczemy do miękkości w temp. 190 stopni (przeciętnej wielkości buraczki potrzebują około 70 minut, możemy to sprawdzić np patyczkiem do szaszłyków, ma wchodzić bez większych oporów). Studzimy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W głębokim rondlu roztapiamy masło, zasypujemy mąką, mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie do rondla przekładamy starte buraczki, mieszamy wszystko razem dokładnie, ale delikatnie, dodajemy cukier, sól, pieprz i sok z cytryny, podsmażamy chwilkę i gotowe.