Wykonanie
Jeden z naszych ulubionych dodatków obiadowych.
1 kg
buraków ćwikłowych4 kopiaste łyżki
masła3 płaskie łyżki
mąki pszennejsól,
cukier,
pieprz wg uznania
sok z cytryny do zakwaszenia (za dawnych czasów dosypywałam trochę kwasku
cytrynowego)
Buraczki szorujemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową, wsadzamy do piekarnika i pieczemy do miękkości w temp. 190 stopni (przeciętnej wielkości
buraczki potrzebują około 70 minut, możemy to sprawdzić np patyczkiem do szaszłyków, ma wchodzić bez większych
oporów). Studzimy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W głębokim rondlu roztapiamy
masło, zasypujemy
mąką, mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie do rondla przekładamy starte
buraczki, mieszamy wszystko razem dokładnie, ale delikatnie, dodajemy
cukier,
sól,
pieprz i
sok z cytryny, podsmażamy chwilkę i gotowe.