Zaczynamy długi weekend. Tak naprawdę ja swój już zaczęłam w środę, ale wytrwale siedzę i piszę pracę magisterską. Końca nie widać, więc na pocieszenie upiekłam kolejne ciasto marchewkowe. Tym razem z dodatkiem mąki żytniej i bananów. Pięknie pachnie w całym domu i doskonale smakuje :)przepis na tortownicę o wymiarach 16cm2 dojrzałe banany3 marchewki5 łyżek miodu1/2 szklanki oleju rzepakowego1,5 szklanki mąki żytniej2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia+ 400 g serka homogenizowanosok z połowy pomarańczyłyżka mioduBanany rozgnieć na gładką masę, wymieszaj je z olejem. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dodaj rozgniecione banany, rozpuszczony miód oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem, następnie wyłóż na nią ciasto, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj krem: zmiksuj serek homogenizowany z rozpuszczonym miodem i sokiem z pomarańczy, wymieszaj. Gdy ciasto przestygnie posmaruj jego wierzch kremem. Udekoruj orzechami włoskimi.Smacznego :)