Wykonanie
Kilka dni temu koleżanka wstawiła zdjęcie, na którym jej synek je z wielkim apetytem placuszki. Bardzo mnie one zaciekawiły. Na zdjęciu wyglądały na puszyste i na bardzo smaczne. Musiałam się dowiedzieć jak one są zrobione. Już wiem :) Dziś zrobiłam i muszę przyznać, że są pyszne i nie tylko na zdjęciach tak puszyście wyglądają, są również takie w rzeczywistości :)Z podanej porcji wychodzi 6 placuszków. Na zdjęciach jest 5, ponieważ pierwszego musiałam szybko spróbować :)
Składniki:ciasto:150g
serka homogenizowanego ( u mnie był o smaku
bananowym),1
jajo,90 g
mąki ( 1/2 szklanki),1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki
mleka ( w zależności jak gęste jest ciasto, ja musiałam dodać).Ponadto:sos do polania placuszków, ja użyłam złocisty
syrop ( golden
syrup ).Przygotowanie:
Przygotować odmierzone składniki.
Wszystkie składniki dobrze razem wymieszać .
Na rozgrzaną patelnię nakładać ciasto ( dwie łyżki na jeden placek).Jeżeli masz grubą patelnię lub taką, na której można smażyć bez tłuszczu to tak usmaż placuszki. Natomiast jeżeli nie posiadasz takiej patelni, lekko ją naoliw.
Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.Nie może być dużego ognia ponieważ placki zbyt szybko się przypalą.
Smacznego!!!