Wykonanie
Ktoś by napisał: "I znów poniedziałek..." Ja napiszę: "Nowy poniedziałek, nowy tydzień, nowa niewiadoma" Bez względu na to, jak postrzegacie każdy kolejny początek tygodnia, warto go zacząć od dobrego i wartościowego posiłku. Ja zaczęłam od
bananowo owsianego omletu i już wiem, że energii mi dziś z pewnością nie zabraknie.
Składniki:1
banan3 łyżki
płatków owsianych2
jajka1 łyżeczka
mąki owsianej0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamasło klarowane do smażenia
serek homogenizowany naturalny (opcjonalnie)Przygotowanie:Wykonanie omletu zaczęłam od zalania
płatków owsianych wrzątkiem, ale tak, by poziom
wody nie był wyższy niż
płatków. Odstawiłam na 2 minuty, by
płatki nasiąknęły
wodą, a w drugiej misce rozgniotłam widelcem
banana, dodałam
jajka,
mąkę owsianą i
proszek do pieczenia. Dodałam nasiąknięte
wodą płatki i wszystko dobrze wymieszałam. Na patelni rozgrzałam
masło klarowane i wylałam na nią masę. Smażyłam pod przykrywką. Nie mieszając odczekałam aż spód się zarumieni i przełożyłam omlet na drugą stronę. Po zarumienieniu przełożyłam na talerz i jako dodatek zastosowałam
naturalny serek homogenizowany. Równie dobrze można dodać inne składniki, np.
owoce. Jeżeli ktoś jest zwolennikiem słodszych omletów, można dodać łyżkę
miodu, choć osobiście uważam, że
banan nadał potrawie wystarczającej
słodyczy.