Wykonanie
Dawno nie było porannego ciast(k)a! Lubię te jednoporcjowe wypieki, bardzo lubię. Taka egoistyczna przyjemność z samego rana. Do tego taka zdrowa! Czego chcieć więcej? Przecież to śniadanie idealne. Dodatkowo dzisiejszy wypiek przypadnie do gustu również osobom będącym na diecie wegańskiej: nie znajdziecie w nim bowiem ani
nabiału, ani
jajek. Nie ma też ani grama
cukru! A mimo to jest słodki, a to wszystko dzięki bananowi. Co jeszcze można napisać o tym porannym ciastku? Dodatek lawendy nadaje 'charakteru' wypiekowi. Tworzy wyjątkowo ciekawy smak razem ze słodkim
owocem. Ach, dobra, koniec tego zachwalania! Idźcie do kuchni i uruchomcie piekarnik! Nie pożałujecie. Smacznie i przyjemnie zacznijcie dzień!
Przepis (jedna porcja):70g
mąki owsianej1 (dojrzały)
banan50ml wrzątku1 łyżeczka suszonej lawendy1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Banana umyć, obrać, wrzucić do kielicha blendera, dolać wrzątek, zmiksować na gładką masę. Dodać
mąkę owsianą,
proszek do pieczenia, suszoną lawendę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do kokilki. Piec przez około 30 minut. Wyjąć i podawać.