Wykonanie
Drodzy!Ostatni tydzień spędziłam z opatrunkiem na buzi, ponieważ mój bobasek uszkodził mi oko. Nie mogłam zamieścić ani przeczytać nic w komputerze. Dziś chciałabym z jednej strony nadrobić
braki w nowych przepisach, z drugiej pokazać Wam sprawcę całego zamieszania - zapraszam :-)Składniki4
banany lekko lub bardzo brązowe :-)230g
mąki 850100g
musli kolumba, czyli mieszaniny
amarantusa ekspandowanego, dmuchanej gryki,
jagód goi, suszonych
malin i co tam Wam do głowy przyjdzieŁyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie
Banany rozgniatamy widelcem w misce.
Mąkę mieszamy z proszkiem i
musli i łączymy z
bananami do uzyskania masy, która nieco lepi się do miski i łyżki.Masę wykładamy do sylikonowej foremki 25x25 cm lub do dwóch keksówek, tak aby masa wypełniła spód na wysokość ok2 cm.Pieczemy na 150-160° przez 50-60 minut. Jeśli ciasto pęka z wierzchu wyjmujemy.
Tan chlebek jest słodki i nie potrzeba mu dodatkowego
cukru. Sprawdzi sie jako śniadanie do pracy - zawiera sporo węglowodanów, potasu oraz inne składniki mineralne w mniejszych ilościach dzięki wartościowej mieszance
musli. Możemy też przegryźć go na lunch gdy straciliśmy energię na dalszą część dnia.
Jak widać sprawdzi się również jako przekąska dla bobasa, który ma nie tylko pazurki, którymi robi to:
ale też ma już ząbki, które używa jak szalony!
Wypiek jest fantastycznie chrupiący z wierzchu a w środku słodki i aromatyczny. Naprawdę mega łatwy, zdrowy i smaczny.Pozdrawiamy i życzymy smacznego!Ania i Jaś :-)