Wykonanie
Zainspirowana kilkoma przepisami i blogami, miałam tak ogromną ochotę na zrobienie
chlebka, aż wreszcie się do tego zabrałam. Wyszedł mi cały bochenek, z czego 3/4 poszło od razu na podwieczorek, a resztę mam jutro na pyszne śniadanie. :)
Składniki:2 szklanki
mąki kukurydzianej (możecie użyć razowej czy nawet pszennej, w zależności od Waszych preferencji),4
jajka,3-4 rozgniecione dojrzałe
banany,1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej,0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,4 łyżki
oliwy,3-4 kostki
czekolady i drobno posiekane
orzechy - jak najbardziej polecam, nadają ciekawego smaku. Jeśli chcecie troszkę więcej kalorii, dodajcie 2-3 łyżki
masła orzechowego. Myślę, że
suszone morele,
śliwki czy
żurawina również by się sprawdziły. :)Do dużej miski dodać
mąkę,
sodę i
proszek do pieczenia. Do blendera wrzucić
jajka i
oliwę, zmiksować. Następnie dorzucić
banany i wszystko razem zblendować na gładką masę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi, a na końcu dorzucić ewentualnie dodatki. Całość przelać do foremki, piec w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej 30-40 minut (moje upiekło się w 30 minut). Odstawić do ostygnięcia i gotowe!
Mąka kukurydziana dodała żółtawego koloru, ale w żaden sposób nie wpływa na smak. Z odrobiną
masła i
konfitury jest idealny na śniadanie czy do
kawy. Sprawdzi się też w podróży, jeśli nie chcecie brać kanapek.