Wykonanie
Pancakes, pankejki czy naleśniki jak zwał tak zwał, a na śniadanie w sam raz!Zwłaszcza gdy w domu gości
śniadaniowych sporo przepis ten sprawdza się idealne. Ciasto na pancakes robi się bardzo szybko, a nawet zaleca się przygotować je z wieczora więc w ogóle bomba, rano pozostaje już tylko usmażyć i obserwować miny zadowolonych gości. Po raz pierwszy robiąc pancakes odczekałam zaledwie 10 minut i przystąpiłam do smażenia, wyszły rewelacyjne, więc i tak możnaPrzepis zaczerpnęłam z programu M. Gessler i lekko zmodyfikowałam.
Aby przygotować pyszne śniadanie na ciepło potrzebujesz:
mąka ok. 2 szk. (u mnie orkiszowa)
maślanka naturalna ok 2 szk.1 łyżeczka
sody oczyszczonej (płaska)1 łyżeczka
proszku do pieczenia (pełna)2 łyżki
miodu3
jajabanan dojrzały
otręby owsiane ok 100 g
oliwa 2-3 łyżkiSposób przygotowania:Wszystkie składniki suche mieszam w misce, dodaję składniki mokre i miksuję. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaję stopniowo
maślanki. Konsystencja jaką powinniśmy otrzymać to troszkę gęstsze ciasto naleśnikowe. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, ważne aby składniki się dobrze wymieszały. Odstawiamy ciasto na 10-15 minut i zaczynamy smażyć. Proponuje smażyć na małym ogniu by pancakesy się nie przypaliły.Gotowe pancakes podałam z
owocami oraz sosem z białej i
gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnej.
Oczywiście z
czekolady możemy zrezygnować i polać pancakes ulubioną
konfiturą i
jogurtem naturalnym lub świeżymi
owocami.
Uwielbiam w weekendy takie śniadania, smakowite i bardzo sycące, a do tego z porcją
owoców.A jak wyglądają Wasze weekendowe śniadania?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...