Wykonanie
Doskonałe, kwaskowo-słodkie, proste ciasto z
rabarbarem.... Lubicie? Na pewno lubicie. A dzięki temu przepisowi polubicie jeszcze bardziej - nie tylko jeść, ale i piec.Ciasto robimy bez użycia miksera - tylko miska i łyżka - bez zagniatania, a na dodatek nie potrzebujemy do niego
jajek :)Inspiracją jest przepis Donny Hay, z moimi zmianami oczywiście :)SKŁADNIKICiasto (na foremkę 21x25 cm):

1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/3 szklanki
cukru pudru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 kostki
masła1/4 szklanki
mlekaNadzienie:4 łodygi
rabarbaru1/3 szklanki
cukru pudru
(ja lubię kwaskowy
rabarbar - jeśli lubiciebardzo słodko, możecie dać więcej
cukru)1 łyżeczka
olejku waniliowegoKruszonka:1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru pudru1/2 (100g) kostki zimnego
masła2 łyżeczki
olejku waniliowegoPRZYGOTOWANIEZaczynamy od ciasta.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wsypujemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier puder i
wiórki kokosowe - mieszamy suche składniki. Dolewamy
mleko i
masło. Dokładnie mieszamy ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy
ciastem. Wkładamy na kwadrans do lodówki - w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasto około 20 minut, aż się zarumieni.W tym czasie przygotowujemy
rabarbar - odcinamy liście i kroimy łodygi na plasterki grubości 0,5- 1 cm. Mieszamy
rabarbar z
cukrem pudrem i
waniliowym olejkiem.Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy
między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę
mąki.Na upieczonym spodzie rozkładamy
rabarbar i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika (ta sama temperatura) na około 45 minut - aż kruszonka ładnie się przyrumieni.Smacznego :)



Ciasto dzielimy na 12 porcji - 1 porcja (około 85g) - to 276 kcal(2,9 g
białka, 16,5 g tłuszczu, 30 g węglowodanów, 2g błonnika)Zapraszam na fanpage na FB oraz na Instagram