ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Doskonałe, kwaskowo-słodkie, proste ciasto z rabarbarem.... Lubicie? Na pewno lubicie. A dzięki temu przepisowi polubicie jeszcze bardziej - nie tylko jeść, ale i piec.
Ciasto robimy bez użycia miksera - tylko miska i łyżka - bez zagniatania, a na dodatek nie potrzebujemy do niego jajek :)
Inspiracją jest przepis Donny Hay, z moimi zmianami oczywiście :)
SKŁADNIKI
Ciasto (na foremkę 21x25 cm):
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
1/4 szklanki mleka
Nadzienie:
4 łodygi rabarbaru
1/3 szklanki cukru pudru
(ja lubię kwaskowy rabarbar - jeśli lubicie
bardzo słodko, możecie dać więcej cukru)
1 łyżeczka olejku waniliowego
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 (100g) kostki zimnego masła
2 łyżeczki olejku waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od ciasta. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i wiórki kokosowe - mieszamy suche składniki. Dolewamy mleko i masło. Dokładnie mieszamy ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Wkładamy na kwadrans do lodówki - w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ciasto około 20 minut, aż się zarumieni.
W tym czasie przygotowujemy rabarbar - odcinamy liście i kroimy łodygi na plasterki grubości 0,5- 1 cm. Mieszamy rabarbar z cukrem pudrem i waniliowym olejkiem.
Przygotowujemy kruszonkę - składniki wrzucamy do naczynia i siekamy. Następnie rozcieramy między palcami - jeśli kruszonka wychodzi zbyt mokra - możemy dosypać trochę mąki.
Na upieczonym spodzie rozkładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika (ta sama temperatura) na około 45 minut - aż kruszonka ładnie się przyrumieni.
Smacznego :)
Ciasto dzielimy na 12 porcji - 1 porcja (około 85g) - to 276 kcal
(2,9 g białka, 16,5 g tłuszczu, 30 g węglowodanów, 2g błonnika)
Zapraszam na fanpage na FB oraz na Instagram
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/04/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html