Wykonanie
Nadszedł dzień czwartych urodzin mojej
Oleńki. Idealna okazja, aby zrobić naprawdę zjawiskowy tort dla ukochanego dziecka. Muszę przyznać, że po ukrojeniu pierwszego kawałka sama szeroko otworzyłam oczy z wrażenia. Taka tęcza naprawdę cieszy oko, nie mówiąc o reakcji
Oleńki i jej gości. Warto poświęcić trochę czasu na jego wykonanie. Serdecznie polecam. Jeśli chodzi o wierzch warto zainwestować w gotowy jadalny opłatek z nadrukiem - dostępność w necie to szeroki wachlarz propozycji dla każdego. Zapraszam do przepisu.
Składniki:Ciasto (6 blatów) - tortownica o średnicy 22 cm226 gram miękkiego
masła220 gram
cukru5
białek2 łyżeczki
aromatu waniliowego375 gram
mąki pszennej4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli355 gram
mlekaSkładniki na krem:600 ml lub litr kremówki250- 500 gram
serka mascarpone5 czubatych łyżek
cukru pudruWykonanie ciasta:Warto przed rozpoczęciem pracy zważyć samą miskę, aby
potem zważyć miskę z
ciastem. Uzyskamy wagę samego ciasta (dzielimy przez 6, aby każdy blat ważył tyle samo)
Masło miksujemy. Stopniowo dodajemy
białka,
cukier i
aromat waniliowy. Miksujemy tak długo, aż masa będzie puszysta.
Potem na zmianę dodajemy
mleko i wymieszane suche składniki:
mąkę, proszek i
sól. Dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji. Do każdej dodajemy barwnik: fioletowy, niebieski, zielony, żółty,
pomarańczowy i czerwony. Ja użyłam barwników w proszku, ale są również dostępne w żelu. Obydwa rodzaje nadają się. Dodajemy tyle barwnika, aby uzyskać intensywne kolory.Pieczemy w temp. 190 st.C - 15-20 minut, do suchego patyczka.Krem:
Serek mascarpone ubijamy z
cukrem pudrem, w drugim naczyniu kremówkę. Następnie do kremówki dodajemy stopniowo masę z
serka. Każdą warstwę ciasta przekładamy kremem. Kolory układamy w następującej kolejności: fioletowy, niebieski, zielony, żółty,
pomarańczowy i na koniec czerwony. Tort ozdabiamy wedle uznania. Smacznego.Zapraszam do pozostawienia komentarza i z góry dziękuję.