Wykonanie
Szybkie ciasta zawsze się sprawdzają kiedy to goście mają na zaskoczyć lub nie mamy nic do
kawki. Ciasto z
rabarbarem to klasyk pysznych, babcinych ciast. Polecam.
SKŁADNIKI :5 średnich
jajek3 szklanki
mąki Szymanowskiej3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju Polskiego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
śmietany 12 %250 g
rabarbaru250 g
truskawekKRUSZONKA :100 g
margaryny100 g
cukru200 g
mąkiPRZYGOTOWANIE :
Rabarbar i
truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i włókien. Kroimy na kawałki.
Białka ubijamy mikserem na sztywno, wlewamy
żółtka i dalej ubijając wsypujemy
cukier, następnie wlewamy
olej, dodajemy
śmietanę i na koniec wsypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier i pokrojoną zimną
margarynę. Palcami rozcieramy
margarynę z
mąką i
cukrem aż powstanie kruszonka.Kruszonkę wysypujemy równomiernie na ciasto.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie ciasto ( jest troszkę gęste ) na wierzch układamy pokrojone
owoce i posypujemy kruszonką.Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 *C,Studzimy, kroimy na kawałki i podajemy.