ßßß
Składniki*:5 litrów mleka niskopasteryzowanego1 , 5 g chlorku wapnia0 , 5 g podpuszczki w proszku1 łyżeczka jogurtu naturalnegoprzyprawy (u mnie suszony czosnek niedźwiedzi)termometrchusta serowarska, gaza lub bawełniana ściereczka*składniki na 500 g seraWykonanie:W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy chlorek wapnia, następnie mleko podgrzewamy do temperatury 36-38 stopni i dodajemy chlorek wapnia. Następnie dodajemy wybrane zioła i jogurt. Przez kolejne pół godziny utrzymujemy stałą temperaturę nie przekraczającą 40 stopni. Najlepszy do tego będzie termometr z czujnikiem - kiedy temperatura jest za wysoka, zaczyna pikać.W 50 ml ciepłej wody (36-38 st.) rozpuszczamy podpuszczkę, którą następnie dodajemy do mleka, dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.Kiedy wytworzył się już skrzep kroimy go w garnku za pomocą noża na kostkę o szerokości ok 2 cm. Skrzep delikatnie mieszamy i podgrzewamy do 40 stopni.Powstały skrzep odcedzamy z serwatki (nie wylewamy jej!*) - durszlak lub duże sitko wykładamy chustą serowarską, gazą lub ściereczką, wykładamy skrzep, związujemy i podwieszamy aby pozostała serwatka odciekła.Kiedy ser jest już suchy możemy umieścić go w sitku i docisnąć mocno, aby stał się zwarty i uzyska kształt sitka. Możemy też wykorzystać specjalne formy serowarskie z dziurkami lub zrobić taką samodzielnie - poświęcić plastikowy pojemnik i podziurkować go, aby w trakcie ugniatania sera wyciekał nadmiar serwatki. Tak dobrze sprasowany ser umieszczamy w zalewie solankowej.Do 800 ml przegotowanej, schłodzonej wody dodajemy 200 ml serwatki i 25 g soli morskiej. Do tak przygotowanej solanki wkładamy nasze serki i "marynujemy" je 24 godziny. Chociaż po 12 godzinach serek też już jest dobry do spożycia :-).Jak sami widzicie nie jest to trudna sprawa, a wręcz świetna zabawa z własnoręcznym przygotowaniem pysznego białego sera!
*Co zrobić z nadmiarem serwatki? Jest doskonałą bazą do zup czy chleba, jak również to właśnie z niej przygotowuje się ser ricotta! Tak, taki ser również przygotowałam :-).
Smacznego!