Wykonanie
Świadomość, że mam w domu coś własnoręcznie przygotowanego, pysznego i domowego zawsze napełniała mnie dumą. Owszem, można pojechać do sklepu po
biały ser, ale po co, skoro można go przygotować w domu- na dodatek- w bardzo prosty sposób.Domowy
ser ma lekko słodkawy smak, jeżeli pozwolimy mu spokojnie odciekać na sitku będzie puszysty i aksamitny. Jednym słowem pyszny!
2l świeżego
mleka*400g
jogurtu naturalnego3 łyżki
soku z cytrynyMleko doprowadzamy do wrzenia,
jogurt mieszamy z
sokiem z cytryny i wlewamy do
mleka. Podgrzewamy delikatnie mieszając, zdejmujemy z ognia nim
mleko z
jogurtem ponownie zacznie się gotować. W tym momencie możemy już zaobserwować, że
ser zaczyna się ścinać i oddziela się żółtawa
serwatka. Mieszaninę pozostawiamy na pół godziny. Na sitku układamy gazę/ściereczkę i przelewając przez nie mieszaninę odcedzamy
ser od
serwatki. Pozostawiamy
ser na sitku całą noc (najlepiej w lodówce) rano podajemy z chrupiącą bułeczką, racuchami, naleśnikami lub samym
miodem;).* idealne byłoby wiejskie
mleko, prosto od krowy, jednak gdy nie mamy do niego dostępu
ser można przygotować z butelkowanego świeżego
mleka dostępnego w każdym większym sklepie i delikatesach.