Wykonanie
Szpinakowa dobroć w
napoju pełnym zdrowia!

Przyuważyłam, że mnóstwo kulinarnej braci blogowej gra ostatnio w zielone . Koktajle z dodatkiem zielonej, warzywnej dobroci mnożą się jak
grzyby po deszczu. Zielone eliksiry zdrowia szturmem zdobywają
serca miłośników zdrowego odżywiania.
Szpinak staje się pożądanym składnikiem
śniadaniowych drinków.
Będę tu konformistką i podążę za resztą. W zielone gram i ja!Zalety i wady zielonego płynu są jasne. WADY - sam się nie
zrobi... ZALETY - niech no zacznę po kolei wymieniać :) [źródło: ekaloria ; abczdrowie ; zielonekoktajle ; poradnikzdrowie ; wieczniemloda ]Mało kalorii - dobra wiadomość dla dbających o linię i trzymających się ściśle dietyNaturalny detoks - zawiera dużą dawkę unieszkodliwiającego toksyny chlorofilu, który nie przez przypadek nazywany jest krwią roślin, ze swoim oczyszczającym działaniem dla organizmuBogaty w błonnik - rozwiąże każdy problem z trawieniem, jednocześnie wspomagając odchudzanie; błonnik wypełnia żołądek, przez co koktajl staje się wartościową i sycącą przekąską z powodzeniem zastępującą drugie śniadanieBudulec dla organizmu -
szpinak zawiera dużo
białka istotnego dla budowy
mięśni i kośćcaDotlenienie dla ciała - w liściach
szpinaku znajduje się łatwo przyswajalne żelazo, które m.in transportuje tlen do organizmuNa odporność - porządna dawka witaminy C znajduje się nie tylko w
szpinaku, ale również w
kiwiDla dobrego wzroku i zdrowej skóry - a wszystko to za sprawą zawartej w
szpinaku witaminy AWspomaga prawidłową krzepliwość
krwi - w szklance soku ze
szpinaku znajduje się więcej witaminy K, niż wynosi zalecana dzienna dawka; jej niedobór może skutkować nadmiernymi krwawieniami, tworzeniem się dużych siniaków i spowolnieniem procesów gojenia, nawet po zwykłym skaleczeniuObniża ciśnienie - liście
szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu; wskazany jest więc zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem
Daje kopa energetycznego -
szpinak jest bogatym źródłem manganu, zwanym lokomotywą naszego życia ; komórki nerwowe i mózg odżywiają się manganem, dlatego jego niedobory mogą objawiać się jako stres, zmęczenie i brak energii

Palców u rąk mi już zabrakło, koniec więc jak na razie tej zdrowotnej wyliczanki :)
Pora zabrać się za miksowanie! Zielony koktajl na II-śniadanie serwuję z
ciasteczkiem francuskim z
marmoladką od BRZEŚĆ . Kruche, delikatne, maślane - niepoprawny łasuch jestem i nie mogłam się oprzeć tej cukierniczej rozpuście ;)Składniki na 1 szklankę:2 brykiety
mrożonego szpinaku - lub 2 garście świeżego, jeśli uda nam się takowy dorwać na pobliskim bazarku :)1
kiwi - duże200ml
soku pomarańczowego - wyciśnięty świeży lub jak brak w domu
pomarańczy, można obejść się tym z kartonika1 łyżeczka
syropu z agawy - można pominąć, jak ktoś lubi kwaskowaty smak w
napoju
Do wysokiego naczynia wrzucić lekko rozmrożony
szpinak i
kiwi. Zmiksować blenderem. Dodać
syrop z agawy i
sok pomarańczowy i zmiksować na jednolity płyn.Podawać od razu po przyrządzeniu.Przyznaję bez bicia, iż nie oparłam się słodkiej pokusie i schrupałam do tego jedno (albo i dwa)
ciasteczka francuskie z
marmoladką od BRZEŚĆ :)
Będę kurczowo trzymała się wersji, że ta krucha,
maślana przegryzka z
dżemem z przecieru
jabłkowego, jeszcze bardziej pozwoliła mi się ucieszyć kwaskowatym smakiem mojego zielonego koktajlu :)


