ßßß
Zielono mi naprawdę! Idzie ciepełko, więcej zieleniny na rynku do kupienia, i trach...cały szpinak już w torebce. Ale jak go wykorzystać? Najlepiej na słodko i bez dodatku cukru. Padło na smoothie!Przepis jak zawsze prosty, niemalże robi się sam :)Składniki:szpinak 150gjabłko 200 g (u mnie dwie malutkie sztuki LIGOL)pomarańcza 1/2 szt.napój ryżowy 200 mlWszystkie składniki połączyć ze sobą, zalać mlekiem, i gotowe! Wspominałam o słodkości? Dodatek napoju ryżowego powinien Wam ją zapewnić.Wartość energetyczna dla 1 porcji (250 ml):Energia: 142 , 5 kcalBiałko: 6,45 gWęglowodany: 27,85gTłuszcze: 2 , 85 gSzpinak nie dla wszystkich....Z racji tego,że szpinak to wspaniałe źródło witamin A,C,E, oraz magnezu warto go spożywać. Jednak na uwadze powinniśmy mieć ilość kwasu szczawiowego, którego powinny unikać albo dobrze rozliczać osoby:chore na reumatyzmdnę moczanowąkamicę nerkowąmające problemy z tarczycąPozostałym szpinak nie powinien zaszkodzić, oczywiście pamiętamy o umiarze. :)Uwagi: Wchłanianie witamin A i E nie wymaga dodatkowych porcji tłuszczu, ponieważ w napoju ryżowym jest obecny olej słonecznikowy.Smacznego!