Wykonanie
Zielono mi naprawdę! Idzie ciepełko, więcej
zieleniny na rynku do kupienia, i trach...cały
szpinak już w torebce. Ale jak go wykorzystać? Najlepiej na słodko i bez dodatku
cukru. Padło na smoothie!Przepis jak zawsze prosty, niemalże robi się sam :)Składniki:
szpinak 150g
jabłko 200 g (u mnie dwie malutkie sztuki LIGOL)
pomarańcza 1/2 szt.
napój ryżowy 200 mlWszystkie składniki połączyć ze sobą, zalać
mlekiem, i gotowe! Wspominałam o słodkości? Dodatek
napoju ryżowego powinien Wam ją zapewnić.Wartość energetyczna dla 1 porcji (250 ml):Energia: 142 , 5 kcal
Białko: 6,45 gWęglowodany: 27,85gTłuszcze: 2 , 85 g
Szpinak nie dla wszystkich....Z racji tego,że
szpinak to wspaniałe źródło witamin A,C,E, oraz magnezu warto go spożywać. Jednak na uwadze powinniśmy
mieć ilość kwasu szczawiowego, którego powinny unikać albo dobrze rozliczać osoby:chore na reumatyzmdnę moczanowąkamicę nerkowąmające problemy z tarczycąPozostałym
szpinak nie powinien zaszkodzić, oczywiście pamiętamy o umiarze. :)Uwagi: Wchłanianie witamin A i E nie wymaga dodatkowych porcji tłuszczu, ponieważ w
napoju ryżowym jest obecny
olej słonecznikowy.Smacznego!