Wykonanie

Dziś
pora na "Ciasto na niedzielę" - akcję organizowaną na facebooku. Ta dzisiejsza pod hasłem "Drożdżówka bogato nadziana". Postanowiłam więc te moje drożdżówki nadziać jak się patrzy:
jabłka i inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się
bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo, mam nadzieję, że Wam też będą ;-)SKŁADNIKICiasto:4 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
mleka60 g
masła50 g świeżych
drożdży3
jajka5 łyżek
miodu1
cukier wanilinowy1
cukier ze
skórką cytrynyNadzienie:4 - 5
jabłek (w zależności od wielkości)4 łyżki
cukru trzcinowego3 łyżki wiórek
kokosowych3 łyżki
rodzynek3 łyżki
suszonej żurawiny1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonuDodatkowo:4 łyżki
mleka2 łyżeczki
cukru trzcinowego
Mąkę przesiewamy do dużej miski.
Mleko podgrzewamy (ale nie może być zbyt gorące), dodajemy do niego
cukier wanilinowy i ze
skórką cytryny oraz rozkruszone
drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by
drożdże "ruszyły".
Masło rozpuszczamy, a następnie do przestudzonego dodajemy
miód i mieszamy aż lekko się połączą.
Jajka roztrzepujemy widelcem,
Mleko z
drożdżami,
masło z
masłem i
jajka dodajemy do
mąki i wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie łatwo odchodziło od ręki (jeśli będzie się bardzo lepiło możecie dodać trochę
mąki, ale nie za dużo, żeby
bułki nie wyszły twarde). Odstawiamy na ok 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
Rodzynki i
żurawinę zalewamy wrzątkiem w osobnych miseczkach i odstawiamy na 30 minut, a następnie odcedzamy.
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy
cukier,
cynamon,
kardamon, wiórki,
rodzynki i
żurawinę, mieszamy.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną
mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2 cm (dłuższy brzeg powinien być u dołu stolnicy, a krótsze od
boków). Na rozwałkowane ciasto wykładamy nadzienie (1/3 prostokąta nie pokrywamy
jabłkami) i zwijamy jak roladę (zaczynając od brzegu z nadzieniem. Kilkakrotnie kręcimy zwiniętą roladą po stolnicy, żeby brzeg dobrze się przykleił, a następnie kroimy na 12 kromek -
bułek. Układamy je na papierze do pieczenia "
ślimakiem" do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18 - 20 minut.
Mleko mieszamy z
cukrem. Gorące
bułki (prosto z piekarnika) smarujemy mieszaniną i odstawiamy do wystygnięcia.

Razem ze mną swoje drożdżówki nadziewały:JoannaAngelikaMal GosiaDorotaMarzenaJoannaLidia (fb)IwonaBożenaSylwia (fb)BeataJoanna