Wykonanie
Ilekroć
dorwę w swoje ręce książkę kucharską, muszę już, teraz i natychmiast wypróbować nowe, nieznane mi dotąd przepisy.A że wszelkiej
maści i rodzaju poradników kulinarnych mamy całkiem sporo, to na brak urozmaicenia codziennych posiłków nie narzekamy :)Ostatnio na półkach księgarskich pojawia się coraz więcej tytułów, które budzą moje zainteresowanie. Tak było w przypadku rewelacyjnej książki o kuchni ukraińskiej " Mamuszka " (autorka -
Olia Hercules), " Green Kitchen. Zielono i zdrowo " autorstwa odżywiającego się niezdrowo wegetarianina Davida Frenkiel i nie stroniącej od
mięsa, ale preferującej zdrową kuchnią Luise Vindahl czy wreszcie debiutanckiej książki Samar Khanafer " Hummus, za’atar i
granaty ”Nie mogłam też sobie odmówić wypróbowania przepisów kuchni tajskiej i tak do naszego księgozbioru dołączyła niezwykle ciekawa i zarazem pięknie ilustrowana publikacja " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " (autorka Julie Schwob)Na początek wypróbowałam przepis na
kurczaka w liściach pandanu, ale jak przystało na prawdziwego kucharza thaï thaï . zastąpiłam je liśćmi ....
pora, później przyszedł czas na
curry z
kurczaka z
pędami bambusa (przepis pojaw się niebawem), tajskie sajgonki, pikantny sos
ogórkowy i grillowane szaszłyki wieprzowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają kolejne potrawy kuchni tajskiej.Muszę jeszcze dokupić " Smaki Indii Smaki świata " tej samej autorki, bo jak do tej
pory wszystko co przygotowałam doskonale trafia w nasze gusty kulinarne :)Więcej naszych zdjęć kulinarnych możecie zobaczyć na stronie " Pustynny blog " (link)Składniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej "400 g
piersi z kurczaka20 liści pandanu4 ząbki
czosnku2 korzenie
kolendry150 ml
mleczka kokosowego2 łyżko stołowe słonego
sosu sojowego2 łyżki stołowe
cukru palmowego2 łyżki stołowe
oleju sezamowegoolej do smażeniadrewniane wykałaczkiPrzygotowanie wg oryginalnego przepisu z książki
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki.Miksujemy kawałki
kurczaka z pozostałymi składnikami na zwartą masę. Przekładamy ją do miski, owijamy folią i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Liście pandanu zwijamy tak aby powstał rożek, nakładamy do niego masę. Zwijamy liść brzeg do brzegu w trójkąt. Na koniec spinamy wykałaczką. W taki sposób wykonujemy wszystkie trójkąty.Rozgrzewamy
olej do smażenia do temperatury 170 stopni. Zanurzamy trójkąty w
oleju i smażymy przez 5-10 minut, aż nabiorą ciemnozielonego koloru.Trójkąty podajemy z pikantnym sosem sriracha albo
sosem śliwkowymSkładniki wg mojej modyfikacji - zmienione składniki wyróżniłam boldem400 g
piersi z kurczaka20 liści
pora - głównie zielona część4 ząbki
czosnku50-70 ml
mleczka kokosowego2 łyżki stołowe słonego
sosu sojowego2 łyżeczki stołowe
brązowego cukru2 łyżki stołowe
oleju rzepakowego (lub innego o neutralnym smaku)naczynie do gotowania na parze lub naczynie do grillowaniadrewniane wykałaczkiPrzygotowanie z moimi modyfikacjami
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki.Miksujemy kawałki
kurczaka z pozostałymi składnikami na zwartą masę. Przekładamy ją do miski, owijamy folią i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.Liście
pora blanszujemy prze około 2 minuty i zwijamy tak aby powstał rożek, nakładamy do niego masę. Zwijamy liść brzeg do brzegu w trójkąt. Na koniec spinamy wykałaczką. W taki sposób wykonujemy wszystkie trójkąty.Gotowe trójkąty parujemy przez około 15-20 minut lub grillujemy ***Trójkąty podajemy z pikantnym sosem sriracha albo
sosem śliwkowym*** Uwaga - przed grillowaniem każdy trójkąt posmarować
olejem