ßßß Cookit - przepis na Kurczak w liściach pora lub pandanu

Kurczak w liściach pora lub pandanu

nazwa

Wykonanie

Ilekroć dorwę w swoje ręce książkę kucharską, muszę już, teraz i natychmiast wypróbować nowe, nieznane mi dotąd przepisy.
A że wszelkiej maści i rodzaju poradników kulinarnych mamy całkiem sporo, to na brak urozmaicenia codziennych posiłków nie narzekamy :)
Ostatnio na półkach księgarskich pojawia się coraz więcej tytułów, które budzą moje zainteresowanie. Tak było w przypadku rewelacyjnej książki o kuchni ukraińskiej " Mamuszka " (autorka - Olia Hercules), " Green Kitchen. Zielono i zdrowo " autorstwa odżywiającego się niezdrowo wegetarianina Davida Frenkiel i nie stroniącej od mięsa, ale preferującej zdrową kuchnią Luise Vindahl czy wreszcie debiutanckiej książki Samar Khanafer " Hummus, za’atar i granaty
Nie mogłam też sobie odmówić wypróbowania przepisów kuchni tajskiej i tak do naszego księgozbioru dołączyła niezwykle ciekawa i zarazem pięknie ilustrowana publikacja " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " (autorka Julie Schwob)
Na początek wypróbowałam przepis na kurczaka w liściach pandanu, ale jak przystało na prawdziwego kucharza thaï thaï . zastąpiłam je liśćmi .... pora, później przyszedł czas na curry z kurczaka z pędami bambusa (przepis pojaw się niebawem), tajskie sajgonki, pikantny sos ogórkowy i grillowane szaszłyki wieprzowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają kolejne potrawy kuchni tajskiej.
Muszę jeszcze dokupić " Smaki Indii Smaki świata " tej samej autorki, bo jak do tej pory wszystko co przygotowałam doskonale trafia w nasze gusty kulinarne :)
Więcej naszych zdjęć kulinarnych możecie zobaczyć na stronie " Pustynny blog " (link)
Składniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej "
400 g piersi z kurczaka
20 liści pandanu
4 ząbki czosnku
2 korzenie kolendry
150 ml mleczka kokosowego
2 łyżko stołowe słonego sosu sojowego
2 łyżki stołowe cukru palmowego
2 łyżki stołowe oleju sezamowego
olej do smażenia
drewniane wykałaczki
Przygotowanie wg oryginalnego przepisu z książki
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki.
Miksujemy kawałki kurczaka z pozostałymi składnikami na zwartą masę. Przekładamy ją do miski, owijamy folią i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Liście pandanu zwijamy tak aby powstał rożek, nakładamy do niego masę. Zwijamy liść brzeg do brzegu w trójkąt. Na koniec spinamy wykałaczką. W taki sposób wykonujemy wszystkie trójkąty.
Rozgrzewamy olej do smażenia do temperatury 170 stopni. Zanurzamy trójkąty w oleju i smażymy przez 5-10 minut, aż nabiorą ciemnozielonego koloru.
Trójkąty podajemy z pikantnym sosem sriracha albo sosem śliwkowym
Składniki wg mojej modyfikacji - zmienione składniki wyróżniłam boldem
400 g piersi z kurczaka
20 liści pora - głównie zielona część
4 ząbki czosnku
50-70 ml mleczka kokosowego
2 łyżki stołowe słonego sosu sojowego
2 łyżeczki stołowe brązowego cukru
2 łyżki stołowe oleju rzepakowego (lub innego o neutralnym smaku)
naczynie do gotowania na parze lub naczynie do grillowania
drewniane wykałaczki
Przygotowanie z moimi modyfikacjami
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki.
Miksujemy kawałki kurczaka z pozostałymi składnikami na zwartą masę. Przekładamy ją do miski, owijamy folią i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Liście pora blanszujemy prze około 2 minuty i zwijamy tak aby powstał rożek, nakładamy do niego masę. Zwijamy liść brzeg do brzegu w trójkąt. Na koniec spinamy wykałaczką. W taki sposób wykonujemy wszystkie trójkąty.
Gotowe trójkąty parujemy przez około 15-20 minut lub grillujemy ***
Trójkąty podajemy z pikantnym sosem sriracha albo sosem śliwkowym
*** Uwaga - przed grillowaniem każdy trójkąt posmarować olejem
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/04/kurczak-w-lisciach-pora-lub-pandanu.html