ßßß Cookit - przepis na Bezowe ciastka z kremem

Bezowe ciastka z kremem

nazwa

Wykonanie

Bezowe ciastka z kremem
Zostały mi białka, więc upiekłam orzechowe bezowe ciastka orzechowe. Ciastka bezowe przełożyłam lekkim kremem z mascarpone. Robi je się szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza! Bezowe ciastka można przełożyć kremem. Przygotowałam prosty krem z mascarpone i białej czekolady.
Składniki:
32 ciastka
3 białka
½ łyżeczki cynamonu
150 g włoskich orzechów, zmielonych + 50 g drobno pokrojonych
250 g brązowego cukru
1 czubata łyżka ziemniaczanej mąki
szczypta soli
Krem z mascarpone
125 g mascarpone
50 g białej czekolady
Przygotuj krem. Mascarpone i rozpuszczona czekolada powinny być w pokojowej temperaturze. Wymieszaj krem i odstaw na bok. Nastaw piekarnik na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy, a drugą porcję bardzo drobno pokrój. Wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj małe porcje ciasta wielkości czubatej łyżeczki w odstępach. Piecz przez około 15 minut, aż ciastka będą lekko rumiane około 15 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i ostudź. Dopiero ostudzone ciastka można oderwać od papieru. Przełóż ciastka kremem.
Bezowe ciastka można przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym metalowym pudełku. Dopiero przed podaniem można przełożyć je kremem. Są pyszne również bez kremu. Idealne do jako dodatek do deserów.
Polecane przepisy
Ciasteczka amaretti – przepis na ciastka
Maślane ciasteczka z malinowym dżemem
Serowe krakersy
Na śniadanie, deser lub po treningu
Ciasteczka migdałowe super szybkie
Źródło:http://codojedzenia.pl/bezowe-ciastka-z-kremem