ßßß
Składniki:32 ciastka3 białka½ łyżeczki cynamonu150 g włoskich orzechów, zmielonych + 50 g drobno pokrojonych250 g brązowego cukru1 czubata łyżka ziemniaczanej mąkiszczypta soliKrem z mascarpone125 g mascarpone50 g białej czekolady
Przygotuj krem. Mascarpone i rozpuszczona czekolada powinny być w pokojowej temperaturze. Wymieszaj krem i odstaw na bok. Nastaw piekarnik na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy, a drugą porcję bardzo drobno pokrój. Wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj małe porcje ciasta wielkości czubatej łyżeczki w odstępach. Piecz przez około 15 minut, aż ciastka będą lekko rumiane około 15 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i ostudź. Dopiero ostudzone ciastka można oderwać od papieru. Przełóż ciastka kremem.
Bezowe ciastka można przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym metalowym pudełku. Dopiero przed podaniem można przełożyć je kremem. Są pyszne również bez kremu. Idealne do jako dodatek do deserów.Polecane przepisyCiasteczka amaretti – przepis na ciastkaMaślane ciasteczka z malinowym dżememSerowe krakersyNa śniadanie, deser lub po treninguCiasteczka migdałowe super szybkie