Wykonanie
Pieczone
jabłko z
cynamonem,
syropem różanym,
kardamonem,
brązowym cukrem,
orzechami,
masłem, zwieńczone
bezą z
płatkami migdałowymi....

Kochani wydaje mi się, że nie trzeba nic mówić wystarczy popatrzeć, aż leci ślinka hehehhPrzepyszne ;-)

składniki:-
jabłko wydrylowane-
orzechy włoskie- 2 łyżki
masła-
cynamon-
kardamon mielony- 3 łyżki
syropu różanego- łyżka
serka mascarpone-
płatki migdałoweDo wydrylowanego
jabłka, wkładamy płaską łyżeczkę
masła,
przyprawy,
orzechy, zalewamy
syropem, na sam wierz
serek mascarpone. Wstawiamy do pieca na 15 minut.
Jabłko dokoła smarujemy
masłem. Górną "pokrywkę "
jabłka też wstawiamy w naczyniu do pieca. Po tym czasie wyjmujemy z pieca wykładamy
bezę. Przykrywamy "pokrywką"
jabłko. Posypujemy
cynamonem i polewamy
syropem różanym. Zapiekamy kolejne 15 minut.


na
bezę migdałową:- 1
białko- szczypta
soli- 1 łyżeczka płaska
cukru waniliowego- 1 łyżeczka
brązowego cukru- 2 łyżki
płatków migdałowych- 1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanejBiałko ubijamy z
solą, na sztywną pianę, dodajemy
cukier i
mąkę ziemniaczaną. Dodajemy
płatki migdałowe. Wykładamy na
jabłko.Sos do polania:- 2 łyżki
syropu różanego-
cynamon,
kardamon,
cukier brązowyWszystko ucieramy w moździerzu. Polewamy po upieczeniu
jabłko i dookoła.


Przepyszny deser!Polecam!

Zapraszam na SmykWKuchni na Facebooka!;-)