Te muffinki zaserwowałam na ciepłą kolację, ale sprawdzą się również jako przekąska na zimno.Lista zakupów na 12 sztuk:250 g makaronu spaghetti70 g chudego boczku lub szynki lub suchej kiełbasy (użyłam tego ostatniego)1 mała cebula1/2 czerwonej papryki100 g parmezanu tartego3 żółtka200 g śmietany 30 %sól, pieprzmasło do natłuszczenia formylistki bazylii do dekoracjiMakaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.Wędlinę, paprykę i cebulę pokroić w małą kostkę.Na suchą patelnię wrzucić wędlinę i podsmażyć do momentu aż się zrumieni i wytopi część tłuszczu. Dodać paprykę i cebule i smażyć razem na małym ogniu 1-2 minuty.Żółtka wymieszać dokładnie ze śmietaną- najlepiej w jakimś małym dzbanku, aby łatwo było przelewać farsz.Każde wgłębienie w formie do muffinek wysmarować masłem. Do każdego włożyć porcję makaronu- formując "gniazdka" a na wierzch posypać przesmażoną wędliną z cebulą i papryką. Każde gniazdko zalać sosem śmietanowo- jajecznym.Piec ok. 25 min. w 180 st.Przed podaniem udekorować listkami bazylii.Smacznego :)