Wykonanie
Jajecznica – banał :)Przeważnie jadana na śniadanie…Jest prosta, szybka, dość kaloryczna, ale i posiada swoje walory odżywcze :)Nie robię jajecznicy zbyt często, ale jeśli już się za nią zabieram, to jest pełna dodatków.Ja najbardziej ubóstwiam podaną na kanapce, ale dziś tradycyjnie, na talerzyku, na śniadanie, na bogato :)Z dobrej jakości
szynką, z
czerwoną papryką,
cebulką i
szczypiorem.Składniki:7 jaj1
cebulaokoło 6 plasterków
szynkipół
czerwonej papryki ( opcjonalnie )2 łyżki
masłaszczypiorsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Cebulę,
szynkę i
paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy kilka minut na 2 łyżkach
masła.W miseczce roztrzepujemy
jaja, wlewamy do podsmażonej zawartości patelni.Całość smażymy na wolnym ogniu często mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji.Przyprawiamy
solą i
pieprzem, posypujemy
szczypiorem.
Kategorie: