Wykonanie
W moim rodzinnym domu rzadko jadaliśmy
czerwoną kapustę, stąd też moje nieduże zainteresowanie tym warzywem, a szkoda, bo jest bardzo bogate w wartości odżywcze (więcej informacji można przeczytać tu ). Jedyną surówką, jaką dotychczas udało mi się wykombinować z
czerwonej kapusty, była prezentowana już wcześniej na blogu ta z
kapustą pekińską klik . Jednak ostatnio strzałem w dziesiątkę okazała się surówka z bloga Izy klik, którą w przeciągu tygodnia powtórzyłam trzy
razy. Bardzo mnie i domownikom odpowiada sposób przygotowania
kapusty, a mianowicie starcie na grubej tarce, co powoduje, że surówka jest delikatniejsza, a jednocześnie niepozbawiona chrupkości. Zapraszam :)

mniej niż pół główki średniej
czerwonej kapusty1 spora
marchewka1
jabłko1 nieduża
cebulaświeży
kopereksólpieprzok.3 łyżki
octu jabłkowegokilka łyżek
majonezu lub
majonez i
jogurt nat.1:1
Kapustę obieram z wierzchnich liści i ścieram na grubej tarce.
Solę i odstawiam na ok.15 min.aż puści sok.W międzyczasie ścieram na grubej tarce oczyszczoną
marchew oraz obrane
jabłko.Do miski z
marchewką i
jabłkiem dodaję pokrojoną w drobną kostkę
cebulę oraz posiekany
koperek.Odciskam
kapustę(sok barwi na fioletowo,ale z dłoni łatwo się zmywa)i dodaję do pozostałych warzyw.Warzywa polewam
octem jabłkowym, dzięki
czemu kapusta odzyska ładny kolor, a surówka nabierze wyrazistości.Doprawiam
pieprzem i ew.
solą jeśli potrzeba, mieszam z
majonezem i
jogurtem. Smacznego!!!