ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty :)

Surówka z czerwonej kapusty :)

nazwa

Wykonanie

W moim rodzinnym domu rzadko jadaliśmy czerwoną kapustę, stąd też moje nieduże zainteresowanie tym warzywem, a szkoda, bo jest bardzo bogate w wartości odżywcze (więcej informacji można przeczytać tu ). Jedyną surówką, jaką dotychczas udało mi się wykombinować z czerwonej kapusty, była prezentowana już wcześniej na blogu ta z kapustą pekińską klik . Jednak ostatnio strzałem w dziesiątkę okazała się surówka z bloga Izy klik, którą w przeciągu tygodnia powtórzyłam trzy razy. Bardzo mnie i domownikom odpowiada sposób przygotowania kapusty, a mianowicie starcie na grubej tarce, co powoduje, że surówka jest delikatniejsza, a jednocześnie niepozbawiona chrupkości. Zapraszam :)
mniej niż pół główki średniej czerwonej kapusty
1 spora marchewka
1 jabłko
1 nieduża cebula
świeży koperek
sól
pieprz
ok.3 łyżki octu jabłkowego
kilka łyżek majonezu lub majonez i jogurt nat.1:1
Kapustę obieram z wierzchnich liści i ścieram na grubej tarce.
Solę i odstawiam na ok.15 min.aż puści sok.
W międzyczasie ścieram na grubej tarce oczyszczoną marchew oraz obrane jabłko.
Do miski z marchewką i jabłkiem dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany koperek.
Odciskam kapustę(sok barwi na fioletowo,ale z dłoni łatwo się zmywa)i dodaję do pozostałych warzyw.
Warzywa polewam octem jabłkowym, dzięki czemu kapusta odzyska ładny kolor, a surówka nabierze wyrazistości.
Doprawiam pieprzem i ew.solą jeśli potrzeba, mieszam z majonezem i jogurtem. Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2016/04/surowka-z-czerwonej-kapusty.html