Wykonanie
Nietypowe rozwiązania zazwyczaj bywają najtrafniejsze. Nauczyło mnie tego kilka lat prowadzenia tego bloga . Poszukiwałam jakiejś nowości, świeżości w moim
makaronowym repertuarze, otworzyłam umysł, pozbyłam się wszelkich racjonalnych barier i stworzyłam coś cudownego - wegańskie spaghetti
cytrynowe !To szybki wegański
makaron, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i godzin siedzenia w kuchni. Jednocześnie jest tak pyszny, że aż trudno uwierzyć, że nie włożyliśmy w niego masy wysiłku.
Cytryna daje mu niesamowitego smaku, aromatu i świeżości. Kremowa wegańska
śmietanka,
serowe płatki drożdżowe,
natka pietruszki i odrobina
chili idealnie uzupełniają całość. Danie to niewątpliwie jest idealnym połączeniem smaków i aromatów!Musicie spróbować!

Wegańskie(2 porcje)- 200 g
makaronu spaghetti - dobrej jakości, najlepiej włoskiego, możecie użyć bezglutenowego- 200 ml
śmietany roślinnej - u mnie owsiana- 4 łyżki nieaktywnych
płatków drożdżowych* (niezbędne!)- 1 łyżeczka wegańskiego
parmezan u (można pominąć)- skórka otarta z 1
cytryny, najlepiej ekologicznej- 2 łyżki
soku z cytryny- niewielka szczypta
ksylitolu- szczypta
chilli- pęczek
natki pietruszki-
oliwa z oliwek-
sól,
pieprz- do podania: podprażone na patelni
orzechy włoskieMakaron gotuję al dente w osolonej wodzie.Wraz z początkiem gotowania
makaronu, na patelni rozgrzewam
oliwę i wrzucam na nią otartą
skórkę z cytryny. Chwileczkę smażę, a następnie dodaję
śmietanę roślinną,
płątki drożdżowe, wegański
parmezan,
sok z cytryny, szczyptę
ksylitolu,
chilli, drobno pokrojoną
natkę pietruszki,
sól i
pieprz. Całość
solę i
pieprzę. Smażę ok. 10 min na nie za dużym ogniu, do zredukowania się sosu (czas zależy od gęstości
śmietany roślinnej). Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Do gotowego sosu wrzucam odcedzony
makaron, dokładnie mieszam i przekładam na talerze.Gotowe
cytrynowe spaghetti posypuję drobniej pokrojowymi
orzechami włoskimi.Smacznego!*Jeżeli macie alergie na gluten, użyjcie tych bez dodatku słodu