ßßß
Wegańskie(2 porcje)- 200 g makaronu spaghetti - dobrej jakości, najlepiej włoskiego, możecie użyć bezglutenowego- 200 ml śmietany roślinnej - u mnie owsiana- 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych* (niezbędne!)- 1 łyżeczka wegańskiego parmezan u (można pominąć)- skórka otarta z 1 cytryny, najlepiej ekologicznej- 2 łyżki soku z cytryny- niewielka szczypta ksylitolu- szczypta chilli- pęczek natki pietruszki- oliwa z oliwek- sól, pieprz- do podania: podprażone na patelni orzechy włoskieMakaron gotuję al dente w osolonej wodzie.Wraz z początkiem gotowania makaronu, na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią otartą skórkę z cytryny. Chwileczkę smażę, a następnie dodaję śmietanę roślinną, płątki drożdżowe, wegański parmezan, sok z cytryny, szczyptę ksylitolu, chilli, drobno pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość solę i pieprzę. Smażę ok. 10 min na nie za dużym ogniu, do zredukowania się sosu (czas zależy od gęstości śmietany roślinnej). Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Do gotowego sosu wrzucam odcedzony makaron, dokładnie mieszam i przekładam na talerze.Gotowe cytrynowe spaghetti posypuję drobniej pokrojowymi orzechami włoskimi.Smacznego!*Jeżeli macie alergie na gluten, użyjcie tych bez dodatku słodu