ßßß
Zupa pomidorowa to chyba jedna z najbardziej znanych zup :-) Każdy ma swój sposób na nią, ale często pomijamy jej nietypowe modyfikacje, w których zamiast ryżu czy makaronu królują inne dodatki. Właśnie taką wersję, z tymi innymi dodatkami chciałam Wam dziś zaproponować, tak dla odmiany, dla przełamania znanych schematów :-) Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała w takim właśnie wydaniu, bo jak dla mnie to jest rewelacyjna, zaskakująco smaczna...SKŁADNIKI250 ml przecieru pomidorowego1 łyżeczka pasty pomidorowej2 łyżki śmietany 12 %500 ml dowolnego bulionu lub wody1 kulka mozzarelli w zalewie1 awokadosól ziołowa, pieprz, vegetaewentualnie szczypiorek
Wodę i przecier wlewamy do garnka i zagotowujemy. Śmietanę łączymy z pastą, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, całość mieszamy aż składniki się połączą, a następnie przelewamy do garnka z zupą i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy i doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.Awokado kroimy w ćwiartki, a następnie każdą z nich w plasterki, mozzarellę kroimy w kostkę.Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy do niej ser i awokado, a jeśli lubicie możecie dodatkowo posypać ją posiekanym szczypiorkiem (ewentualnie dodać drobny makaron).