ßßß

Składniki na kruche ciasto (na ok. 12 sztuk)300 g mąki pszennej tortowej200 g masła2 żółtkaszczypta soliSkładniki na farsz3 jabłka1 łyżka masła2 łyżki cukru trzcinowego muscovado1 łyżeczka cynamonu1 łyżka malinowej nalewki lub innego mocnego alkoholu12 łyżek masy orzechowej z kawałkami orzechów (użyłam Helio)Składniki na bezę:4 białka z jajekszczypta soli150 g cukruWykonanie jabłkowy farsz:Jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy w plasterki ok. 1cm grubości pozbawiając każde jabłko gniazd nasiennych.W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy jabłka i dodajemy cukier oraz cynamon, wlewamy nalewkę. Całość mieszamy i prażymy, jabłka nie mają się rozpaść, mają być lekko podduszone. Odstawiamy.Wykonanie ciasto:Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy żółtka, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy do foremek. Ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na ok 30 minut.Piekarnik nastawiamy na 180 st. CCiasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut do piekarnika.Wykonanie beza:Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, odstawiamy.Na podpieczony spody wykładamy po łyżce masy orzechowej i jeszcze ciepłe podprażone jabłka. Na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką wyciskamy bezę.Tarteletki wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C (z termoobiegiem) i pieczmy przez 20 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy kolejne 20 minut. Ciastka studzimy w uchylonym piekarniku.Smacznego!