Wykonanie
Propozycja na weekend … tarteletki z kruchego ciast … wypełnione pysznym farszem z prażonych
jabłek i masy orzechowej … uwieńczone chrupiącą
bezą. Polecam!


Składniki na kruche ciasto (na ok. 12 sztuk)300 g
mąki pszennej tortowej200 g
masła2
żółtkaszczypta
soliSkładniki na farsz3
jabłka1 łyżka
masła2 łyżki
cukru trzcinowego muscovado1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka malinowej
nalewki lub innego mocnego
alkoholu12 łyżek masy orzechowej z kawałkami
orzechów (użyłam Helio)Składniki na
bezę:4
białka z
jajekszczypta
soli150 g
cukruWykonanie
jabłkowy farsz:
Jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy w plasterki ok. 1cm grubości pozbawiając każde
jabłko gniazd nasiennych.W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę
masła, wsypujemy
jabłka i dodajemy
cukier oraz
cynamon, wlewamy
nalewkę. Całość mieszamy i prażymy,
jabłka nie mają się rozpaść, mają być lekko podduszone. Odstawiamy.Wykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy
żółtka, szczyptę
soli i pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Formujemy kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy do foremek. Ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na ok 30 minut.Piekarnik nastawiamy na 180 st. CCiasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut do piekarnika.Wykonanie
beza:Do wysokiego naczynia wlewamy
białka, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy
cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, odstawiamy.Na podpieczony
spody wykładamy po łyżce masy orzechowej i jeszcze ciepłe podprażone
jabłka. Na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką wyciskamy
bezę.Tarteletki wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C (z termoobiegiem) i pieczmy przez 20 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy kolejne 20 minut.
Ciastka studzimy w uchylonym piekarniku.Smacznego!