Wykonanie
Jedno z mich ulubionych ciast … kruche ciasto z
jabłkami, masą kajmakową i
bezą. Pyszne, słodkie i wciągające 😉 … mój smak dzieciństwa. Mama często piekła ciasta na kruchym spodzie … zwłaszcza małe tarteletki… do dziś rozczula mnie ich pyszny
maślany smak. Babeczki były tak pyszne, że często wszystkie nie doczekały się farszu 😉Dziś sama jestem mamą 🙂 a smaki swojego dzieciństwa staram się przekazywać swoim córkom, często piekąc tarty i babeczki właśnie na kruchym cieście …. miło mi potrzeć jak się nimi zajadają i podskubują kawałki kruchego ciasta 🙂A wraz z przepisem na pyszną tartę oraz przy okazji zbliżającego się Dnia
Matki mam dla Was 10% kod zniżkowy do sklepu Manufaktura Wielkopolska .Wystarczy, że podczas zakupów wpiszecie hasło durszlak10, a rabat zostanie uwzględniony wszystkie produkty w twoim koszyku.Kod jest aktywny do 30 . 06.2019 r.

Składniki na kruchy spód (forma o wymiarach 34x24cm):250 g
mąki pszennej150 g
masła1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliSkładniki :1 puszka kajmaku6-7 dużych
jabłek1 łyżeczka
cynamonuSkładniki na
bezę:3
białek170 g
cukru drobnegoszczypta
soliWykonanie farsz
jabłkowy:
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ok 1,5 cm kostkę.
Jabłka wrzucamy do dużego garnka, dodajemy
cynamon, 2 łyżki kajmaku.
Jabłka podprażamy kilka minut do czasu aż trochę zmiękną ale nie rozpadną się.Odstawiamy.Wykonanie kruche ciasto:
Mąkę z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy,
ciastem wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane spód podpiekamy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.W tym czasie przygotowujemy
bezę:Do wysokiego naczynia wlewamy
białka, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie po łyżce dodajemy
cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany, w której nie będzie wyczuwalnych kryształków
cukru. Piane przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na chwilę odstawiamy.Na podpieczony spód wykładamy masę kajmakową a następnie podprażone
jabłka i na wierzch wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego rozety z
bezy. Jabłecznik pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 st. C (z termoobiegiem), następnie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C (z termoobiegiem) i pieczemy ok.25 minut.Smacznego!
