ßßß


Składniki na spód:100 g płatków jaglanych100 g otrąb owsianych3 łyżki jogurtu naturalnego50 g oleju kokosowego (roztopionego)70 g cukru20 ml wodySkładniki na jaglaną masę:260 g kaszy jaglanej600 ml mleka80 g cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej350 ml śmietany kremówkiSkładniki frużelina wiśniowa:2 szklani wiśni (użyłam ze słoika razem z zalewą)1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki cukruWykonanie:Kaszę prażymy na suchej patelni, a następnie przelewamy na sicie wrzątkiem. Wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia.Piekarnik nastawiamy na 165 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód, boki smarujemy masłem lub olejem kokosowym.W rondlu karmelizujemy cukier tj. do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i na małej mocy palnik gotujemy, nie mieszamy tylko potrząsamy do czasu aż mieszanina zacznie nabierać złotego koloru. Zdejmujemy rondel z palnika. Dodajemy płatki, otręby, olej kokosowy i jogurt naturalny. Składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na spód formy. Wyrównujemy.Do przestudzonej kaszy dodajemy cukier, mąkę oraz śmietanę i blendujemy na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję budyniu, w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę śmietany. Jaglana masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Wyrównujemy i stawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40- 45 minut.Do rondla wsypujemy cukier , wlewamy sok z wiśni, część odlewamy do filiżanki i rozmieszujemy z mąką ziemniaczaną. Mieszaninę mąki i soku wlewamy do wrzącego soku z wiśni i energicznie mieszamy, dodajemy wiśnie. Odstawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem wylewamy na jagielnik.Smacznego!