Wykonanie
Na weekend … jagielnik … zdrowe i smaczne ciasto z
kaszy jaglanej … na
otrębowo –jaglanym spodzie … podawany z frużeliną
wiśniową. Pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło.



Składniki na spód:100 g
płatków jaglanych100 g
otrąb owsianych3 łyżki
jogurtu naturalnego50 g
oleju kokosowego (roztopionego)70 g
cukru20 ml
wodySkładniki na jaglaną masę:260 g
kaszy jaglanej600 ml
mleka80 g
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej350 ml
śmietany kremówkiSkładniki frużelina wiśniowa:2 szklani
wiśni (użyłam ze słoika razem z zalewą)1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukruWykonanie:
Kaszę prażymy na suchej patelni, a następnie przelewamy na sicie wrzątkiem. Wsypujemy do garnka, zalewamy
mlekiem i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia.Piekarnik nastawiamy na 165 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód, boki smarujemy
masłem lub
olejem kokosowym.W rondlu karmelizujemy
cukier tj. do rondla wsypujemy
cukier, dolewamy
wodę i na małej mocy palnik gotujemy, nie mieszamy tylko potrząsamy do czasu aż mieszanina zacznie nabierać złotego koloru. Zdejmujemy rondel z palnika. Dodajemy
płatki,
otręby,
olej kokosowy i
jogurt naturalny. Składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na spód formy. Wyrównujemy.Do przestudzonej
kaszy dodajemy
cukier,
mąkę oraz
śmietanę i blendujemy na gładką masę. Masa powinna
mieć konsystencję budyniu, w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę
śmietany. Jaglana masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Wyrównujemy i stawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40- 45 minut.Do rondla wsypujemy
cukier , wlewamy sok z
wiśni, część odlewamy do filiżanki i rozmieszujemy z
mąką ziemniaczaną. Mieszaninę
mąki i soku wlewamy do wrzącego soku z
wiśni i energicznie mieszamy, dodajemy
wiśnie. Odstawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem wylewamy na jagielnik.Smacznego!